Microsoft: donderdag bijltjesdag

Donderdag 22 januari moet Microsoft haar nieuwste omzetcijfers aan aandeelhouders bekend maken. Er worden slechte cijfers verwacht - en dat gaat niet zonder 'herstelplan'. De vraag is waar binnen het concern de klappen vallen en hoe hard zal worden gesneden.
Microsoft-watchers(zoals die op CNet) verwachten dat Microsoft op donderdag de eerste bedrijfsbrede ontslagronde in haar geschiedenis bekend gaat maken.

Er zijn genoeg twijfelachtige projecten, waar het al jarenlang niet echt lekker loopt. Neem MSN, al een tijdje in Live omgedoopt. Honderden miljoenen is erin gepompt maar de e-mail/chat/informatiedienst heeft de slag om de consument verloren van Google en profielensites als Facebook (en bij ons Hyves).

Zakelijke markt
Microsoft heeft in de zakelijke markt behoorlijk te lijden onder de hang naar open source. Toch valt de financile impact mee. Door enkele jaren geleden bedrijven op redelijke schaal over te laten stappen op een softwareabonnement (Software Assurance), is de kasstroom bij de business-divisie aardig kredietcrisis-proof.

De Windows-divisie verdient ondertussen wel flink minder aan de oude XP-licenties die op de razend populaire netbooks worden meegeleverd. Vista is tot nu toe geen groot succes gebleken - en dat is een understatement. Windows 7 wordt mogelijk al dit jaar al op de markt gebacht.

Ingrepen
Ingrepen worden zeker verwacht bij nieuwe projecten die echt niet goed van de grond komen: Youtube-rivaal Soapbox, de Zune-muziekspeler, Windows Home Server en zo nog wat zaken. Windows Live OneCare werd enkele weken geleden al de nek omgedraaid. Microsoft werkt overigens alweer aan een nieuwe antivirusservice: 'Morro'.

Hoopgevend voor het personeel: volgens verschillende bronnen in geruchtencircuit doet Microsoft er alles aan zo min mogelijk vaste krachten te ontslaan.