Microsoft gaat zelf Exchange hosten

Populaire 'hosted software' komt niet alleen in de Verenigde Staten, maar vanaf maart 2009 ook voor Nederlandse bedrijven beschikbaar op abonnementsbasis, bij Microsoft zelf. Het is een heel nieuwe rol voor Microsoft: die van Application Service Provider (ASP).
Binnen het Microsoft Online Services aanbod zijn op dit moment uitsluitend voor de Amerikaanse markt 'Microsoft Exchange Online' en 'Microsoft Office SharePoint Online' gelanceerd.


Stephen Elop, president van Microsofts 'Business Division', lanceerde op 17 november Microsoft Exchange Online en Microsoft SharePoint Online op een event met zakelijke klanten in San Francisco.

Deze nieuwe serviceoplossingen bieden organisaties de mogelijkheid om s werelds meest gebruikte oplossingen voor e-mail, agendabeheer, portals en samenwerking in abonnementvorm online af te nemen. Bedrijven kunnen daardoor profiteren van alle voordelen die deze oplossingen bieden op het gebied van efficiency, bereikbaarheid en samenwerking, maar zonder de overhead voor beheer en onderhoud (op een fysieke eigen server).

In Nederland komen Exchange Online en Office SharePoint Online, samen met Office Communications Online, naar verwachting in maart 2009 beschikbaar. De abonnementsprijzen zullen ruim voor deze tijd bekend worden gemaakt.

Nederlandse Service providers
Veel Nederlandse organisaties maken al enige jaren gebruik van Hosted Exchange en de logische aanvulling Hosted SharePoint. Met Exchange als communicatieserver en SharePoint als prikbord voor het centraal uitwisselen van documenten. Hosted Exchange is belangrijk voor enkele tientallen Nederlandse internet service providers (ISP's) die de hosted software tot nu toe in de markt zetten. Niet alleen vanwege de zuivere inkomsten van de abonnementen, maar van alle opties en services daaromheen.

Zo hebben veel mkb-klanten gekozen voor extra schijfruimte bij hun provider, of een e-mailarchiveringsysteem. Nu Microsoft zelf voor ISP gaat spelen, zal dit ongetwijfeld (enig) kwaad bloed zetten bij deze pionierende dienstverleners. Aan de andere kant hadden ze het kunnen zien aankomen. Overal waar een markt ontstaat, verschijnt Microsoft vroeg of laat op het toneel om een deel van de buit op te eisen.

Partnerprogramma
Officieel zeggen de partners van Microsoft natuurlijk achter de nieuwe ontwikkeling te staan. Sinds juli van dit jaar hebben ruim 1.500 partners over de hele wereld, onder wie al meer dan 50 Nederlandse partners, zich aangemeld voor het 'Microsoft Partner Program for Microsoft Online Services'. Deze partners bieden aanvullende diensten waarmee klanten eenvoudig tot de implementatie van online diensten kunnen overgaan. Voorbeelden daarvan zijn migratie, maatwerkaanpassingen, consultancy, training, ondersteuning, applicatie-ontwikkeling en integratiediensten.

"Een groot deel van de Nederlandse markt is klaar voor software online en met de Microsoft Business Productivity Online Suite kunnen wij voorzien in deze behoefte", zegt Danny Burlage, directeur techniek bij Microsoft Gold-partner Wortell (onder meer specialist in onlinevergaderdiensten).

"Bij veel van onze klanten zien we animo voor integratie van Office SharePoint en Microsoft Exchange binnen hun bedrijfskritische softwaresystemen. Met Microsoft Business Productivity Online Suite bieden we hen een eenvoudig instapmodel", zegt Remon Harmelwaard, business unit manager bij IT Solution Partners, eveneens een Microsoft Gold Partner.

Meer onlinediensten in aantocht
Microsoft heeft ook nieuwe oplossingen aangekondigd die in de loop van volgend jaar als Microsoft Online Service zullen worden aangeboden. Zo komt er naast Office Communications Online een Microsoft Online Services-oplossing op het gebied van IT-beheer en -beveiliging, waarmee IT-beheerders onder andere desktops kunnen beheren en beveiligen via een op het web gebaseerd abonnement. Deze oplossingen zullen gebruikmaken van componenten in Microsoft producten voor systeembeheer, identiteit en beveiliging. Naarmate klanten meer en meer gebruik gaan maken van cloud-based computing, vormen deze diensten een aanvulling op de oplossingen die bij klanten zijn genstalleerd.

bron: WINMAG Pro