Microsoft geeft deel broncode Windows vrij

Microsoft geeft voor het eerst een deel van de broncode van Windows vrij. Op die manier hoopt het bedrijf tegemoet te komen aan de eisen die de Europese Commissie heeft gesteld. Dat maakte Microsoft-bestuurssecretaris Smith gisteren bekend.

De concurrentieafdeling van de commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, levert al jaren een strijd met de softwaregigant. Die zou zo'n sterke positie hebben op de markt dat concurrenten kansloos zijn. Daarom vindt de commissie dat Microsoft geheime informatie moet vrijgeven om het mogelijk te maken concurrerende computerprogramma's te maken die kunnen communiceren met servers van Microsoft.

De informatie van Microsoft tot nu toe is volgens 'Brussel' onvoldoende en bovendien te duur. Daarom dreigt de commissie met een dwangsom van maximaal 2 miljoen euro per dag.

De vrijgegeven code betreft die van de communicatieonderdelen in Windows Server. In de VS, waar een soortgelijke rechtzaak loopt, geeft de softwarefabrikant ook inzicht in een deel van de code van Windows XP.