Microsoft geeft demonstratie Windows 8 interface

Microsoft heeft woensdag op de Computex in Taipei een demonstratie gegeven van de interface van Winsdows 8. Het besturingssysteem gaat dezelfde tiles-weergave gebruiken als Windows Phone 7. Windows 8 moet zowel op een 8-inch tablet als op een thuiscomputer met groot scherm werken.

Alle programma's van de gebruiker krijgen een eigen tegel. Op een touchscreen kun je hierop klikken met je vinger. Windows 8 gaat twee soorten applicaties ondersteunen, klassieke Windows-applicaties en een soort mobiele applicaties, geschreven in html5 of javascript. Internet Explorer 10, die standaard geinstalleerd is in Windows 8 heeft al ondersteuning voor dergelijke applicaties.

Een ander opvallend detail was een link naar een softwarewinkel in het hoofdscherm van Windows 8. Volgens website AllthingsD zou dit bevestigen dat Microsoft hiermee dezelfde kant op wil gaan als Apple. Met hun de Apple App Store kun je applicaties downloaden voor zowel het mobiele iOS als Mac OS X.

Om op tablets goed te werken heeft Microsoft de klassieke Windows desktop-interface aangepast. Met een speciale techniek moet je de klassieke weergave ook met je vingers kunnen bedienen in plaats van met de veel preciezere muis. Ook moeten applicaties die eigenlijk voor de muis-toetsenbord-combinatie ontwikkeld zijn te gebruiken zijn met een aanraakscherm. Andersom geldt dit ook.

Om goed op tablets te kunnen werken maakte de softwaregigant in januari al bekend dat Windows 8 ondersteuning gaat bieden aan arm-procesoren van nVidia, Texas Instruments en Qualcomm. Net als bij Windows 7 wil Microsoft de systeemeisen verlagen zodat ook oudere apparaten de overstap kunnen maken. Wanneer Windows 8 op de markt verschijnt is nog niet bekend.