Microsoft geeft details Office 2010 vrij

Microsoft heeft vandaag een technische preview van Office 2010 aangekondigd. In enkele video's, die inmiddels weer offline zijn gehaald, werden wat details van het nieuwe kantoorpakket vrijgegeven.

Een van de belangrijkste veranderingen ten opzichte van Office 2007 is het intensieve gebruik van de 'ribbon'. Vrijwel iedere applicatie maakt nu gebruik van deze brede knoppenbalk die zich 'real time' aanpast aan waar je mee bezig bent. Ook nieuw is de keuze uit een 32- of 64-bits versie van het kantoorpakket.

Word krijg een 'Paste Preview'-optie, die je laat zien wat er gebeurt wanneer je elementen in je document plakt voordat het daadwerkelijk plaatsvindt. Excel krijgt de beschikking over zogeheten 'Sparklines', kleine grafiekjes die in één cel passen. Outlook wordt uitgebreid met een Google Talk-achtige chatfunctie. Ook bevatten de programma's mogelijkheden om samen tegelijkertijd aan documenten te werken. PowerPoint krijgt een soort 'broadcast'-functie met een sterke koppeling naar het web.

Het aantal versies van Office 2010 is teruggebracht tot drie. Voor thuisgebruikers en studenten is er Office Home and Student  versie, met OneNote, Word, Excel, and PowerPoint. Office Home and Business voegt daar Outlook aan toe. Office Professional komt met Publisher en Access als extra applicaties.

De preview van Office 2010 is beschikbaar voor bezoekers van de Worldwide Partner Conference in New Orleans en die van de TechEd Show. Een van de grootste nieuwe features, browserversies van Excel, Word, Powerpoint en OneNote, zijn pas later dit jaar te aanschouwen.

Op CNet.com staan een aantal screenshots van de Technical Preview.