Microsoft kondigt Windows 10 aan

De nieuwe Windows-versie heet niet Windows 9, maar Windows 10. Microsoft onthulde de naam van het nieuwe besturingssysteem tijdens een besloten presentatie in San Francisco. Windows 10 verschijnt 'later in 2015' en is ontworpen om naast op pc en tablets ook op smartphones te draaien.

Startmenu

Windows 10 markeert de terugkeer van het startmenu, zoals eerder al door verschillende geruchten werd beweerd. Het vernieuwde startmenu werkt met de apps en livetiles die we kennen uit Windows 8 en verschijnt alleen wanneer je een muis en toetsenbord aansluit. De zoekfunctie in de startbalk heeft een update gekregen en kan nu ook op internet zoeken. Op de tablet krijgen gebruikers het bekende startscherm uit Windows 8 voorgeschoteld, maar blijft de taakbalk in beeld.

Task View

Windows 10 komt de power users tegemoet met de Task View, waarmee gebruikers in één oogopslag kunnen zien welke applicaties geopend zijn en er tussen kunnen wisselen. Volgens The Verge lijkt het op het gebruik van de Expose-functie in OS X. Je kunt verschillende desktops instellen, voor bijvoorbeeld werk- of thuisgebruik.

Multitasken

Apps kunnen op tablets nu ook in een venster openen, in plaats van alleen full-screen, waarmee Microsoft veel klachten van Windows 8-gebruikers oplost. Je kunt tot vier apps tegelijk in het scherm openen, waarmee multitasken in Windows 10 een stuk makkelijker wordt. De charms bar keert ook terug, maar met wat verbeteringen. Hiermee wil Microsoft vooral de overgang tussen tablet- en laptopmodus vloeiender laten verlopen op hybride laptops.

Testers mogen vanaf woensdag met Windows 10 aan de slag, maar Microsoft waarschuwt dat de testversie alleen voor ervaren gebruikers geschikt is. Je inschrijven voor de preview kan hier.