Microsoft lanceert preview-versie van Outlook.com

Microsoft heeft een nieuwe webmail-dienst uitgebracht, genaamd Outlook.com. De dienst is met name gericht op consumenten en dient als vervanger van het huidige Hotmail. De vormgeving is net als het aankomende Office 2013 en Windows 8 gebaseerd op de Metro-interface.

Outlook.com is net als Hotmail gekoppeld met SkyDrive, waarop je gratis 7 GB aan opslagruimte hebt. Binnenkort wordt daar ook de integratie van Skype aan toegevoegd, waarmee je vanuit je inbox videogesprekken moet kunnen voeren.

Nieuw is ook het invoegen van contacten van sociale media-netwerken als Facebook, LinkedIn en Twitter. Net als in Windows Phone 7 komen deze terecht in de zogenoemde People-sectie. Je contacten kun je vervolgens ordenen en zijn voorzien van een profielfoto.

De vormgeving van Outlook.com lijkt sterk op dat van de recent uitgebrachte preview-versie van Office 2013. Het geheel heeft dankzij de Metro-interface een vrij minimalistische uitstraling, maar komt daardoor wel een stuk professioneler over als de huidige Hotmail-look. Handig is bijvoorbeeld de splitscreen-functie die bekend is van de Windows-uitvoering van Outlook.

Outlook.com is niet alleen beschikbaar als webmail-dienst via de browser maar werkt ook via pop3 en Microsoft Exchange. De ondersteuning voor imap ontbreekt echter nog steeds, waardoor bijvoorbeeld Mac-gebruikers moeten uitwijken naar alternatieve clients zoals Sparrow.

De huidige gebruikers van Hotmail krijgen van Microsoft de gelegenheid hun adres om te zetten naar een @outlook.com-adres of een alias aan te maken met een dergelijke extensie. Het is echter niet zo dat je huidige adres gereserveerd is. Het is namelijk ook voor nieuwe gebruikers mogelijk een @outlook.com-adres te claimen.