Microsoft lanceert Windows Mobile 6

Komende maandag, op de eerste dag van de 3GSM-beurs in Barcelona, zal Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem voor handcomputers en smartphones presenteren: Windows Mobile 6. De al goed bruikbare en stabiele huidige editie 5.0 krijgt nuttige aanvullingen.

Tot een van de handigste verbeteringen behoort een universele zoekmachine, die na het ingeven van enkele letters al direct de eerste contacten, mp3's en emailberichten toont die voldoen aan de zoekvraag.

'Push-mail' en 'push-chat'
Een andere noviteit is de ondersteuning van Windows Live instant messaging, de opvolger van MSN Messenger en Live Mail (het voormalige Hotmail). Zodra een 'buddy' een chatversie met je wil starten of een nieuwe mail binnenkomt, wordt die direct op het Windows Mobile 6-apparaat getoond, mits natuurlijk een vorm van mobiel internet op het device actief is (op steeds meer smartphones het geval).

Zakelijke gebruikers kunnen al een tijdje live door de ether synchroniseren met een Exchange Server. In Windows Mobile 6.0 kan ook HTML-mail worden ontvangen, mits de Exchange Server versie 2007 is.

Zomer 2007
De code van Windows Mobile 6 is gebaseerd op de die van zijn voorganger, zodat handheld-bouwers vrij snel Pocket PC's en Smartphones kunnen lanceren met het nieuwe 'OS'. Toch zal het nog tot de zomer van dit jaar duren voor de apparaten in grote getalen van de band rollen. De eerste prototypen zullen waarschijnlijk wel al aan het publiek van de CeBIT kunnen worden getoond (medio maart).

Kleine verbeteringen die het nog het vermelden waard zijn, zijn de optie om ook geheugenkaartjes op slot te zetten middels encryptie, in bedrijven zeer gewenst. Ook zal de Smartphone-editie van Windows Mobile 6 over dezelfde Pocket-Word, -Excel en -PowerPoint-versies beschikken als de grote broer, de software voor Pocket PC's met aanraakgevoelige schermen.