Microsoft lanceert Windows Phone 7

Microsoft heeft het langverwachte Windows Phone 7 gelanceerd tijdens een live persconferentie. Topman Steve Ballmer onthulde daarnaast negen nieuwe telefoons die gebruikmaken van het nieuwe besturingssysteem.

Windows Phone 7 moet de grote tegenhanger worden van Apple's iOS en Android van Google. Het besturingssysteem maakt gebruik van zogenoemde 'tiles', of blokken, waarachter de verschillende gebruikersfunctionaliteiten schuilgaan.

Deze blokken, de indeling van het scherm en het toetsenbord kunnen door de gebruiker zelf worden aangepast. Volgens Microsoft is dit de kern van het besturingssysteem: de gebruiker moet vrijwel alles kunnen aanpassen aan zijn of haar eigen wensen.

Het nieuwe besturingssysteem zou daarnaast gemakkelijk te koppelen zijn aan allerlei webdiensten, zoals e-mail accounts en sociale netwerksites. Microsoft heeft daarnaast veel bekende programma's aangepast aan het mobiele besturingssysteem, zoals Outlook, Word en Powerpoint.

Toestellen

HTC brengt vijf toestellen met Windows Phone 7 op de markt, Samsung twee en LG en Dell elk één. De telefoons zullen door zestig providers in dertig landen worden aangeboden.

De smartphones zullen ook in Nederland te koop zijn, maar Microsoft biedt voorlopig nog een Nederlandse versie van Windows Phone 7 aan. Hierdoor is ook de Marketplace met betaalde applicaties momenteel niet beschikbaar voor Nederlandse gebruikers.