'Microsoft maakt Windows 8 multiplatform'

Microsoft richt zich met de release van Windows 8 op meerdere platformen. Dit werd door WithinWindows ontdekt in een uitgelekte testversie van het besturingssysteem. Versie 8 moet niet alleen op pc's kunnen draaien, maar ook op smartphones en tablets.

Volgens de website lijkt het welkom/unlockscherm veel op dat van de huidige iPhone. De interface van de ingebouwde browser en pdf-lezer hebben daarnaast veel weg van die van Windows Phone.

Voor Windows 8 haalt Microsoft de in Office gebruikte Ribbon-interface van stal. Daarnaast is de kleur van de bekende Aero-interface nu automatisch aanpasbaar. Hierdoor kiest Windows zelf de kleur die bijvoorbeeld het best bij jouw bureaubladafbeelding past.

Volgens de nieuwsbron volgt Microsoft met de multiplatformstrategie het voorbeeld van Apple's iOS. Door de ondersteuning van meerdere formats is het voor ontwikkelaars makkelijker en goedkoper om applicaties te ontwikkelen. Zo hoeft een programmeur voor iOS maar één applicatie te ontwikkelen die dan werkt op de iPhone, iPad en iPod Touch. Bij Windows is dat nu niet het geval.

De multiplatformstrategie komt niet uit de lucht vallen. In januari gaf directeur Steve Ballmer al aan Windows voor meerdere platformen aan te willen bieden. 

Bron: WithinWindows.com