Microsoft met Canon- en Nikon-RAW-fototool

Microsoft heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn RAW Image Thumbnailer and Viewer voor Windows XP: versie 1.0 'Build 50'. RAW is het 'ruwe' formaat foto's die duurdere camera's kunnen opslaan, zonder enige vorm van compressie.

De nieuwe, gratis, software ondersteunt nieuwe camera's als de Canon EOS 5D, de Nikon D50, de D70s. Na installatie van de 'photo powertoy' in Windows XP kan de Windows-gebruiker RAW-foto's bekijken, organiseren en printen uit deze en oudere modellen digitale spiegelreflex-camera's.

RAW is het digitale beeld zoals vastgelegd door de camera, zonder enige vorm van compressie. Het is de tegenhanger van sterk gecomprimeerde en kwalitatief mindere JPEG-formaat. Het voordeel van het werken met RAW is dat ieder kleurkanaal volledig intact blijft, waardoor vooral belichtingsproblemen tijdens een opname veel beter kunnen worden hersteld dan met een in JPEG-formaat bewaarde opname.

Helaas gebruiken de verschillende (merken) spiegelreflexen allemaal eigen RAW-formaten, waardoor de meeste gebruikers aangewezen zijn op de bij de camera geleverde importeersoftware, of speciale commercile software. Met Microsoft's nieuwe Powertoy heeft de Nikon- of Canon-gebruiker er weer een (gratis) softwarehulpje bij.