Microsoft met gratis onderhoudsbeurt voor pc

Een vervuild en/of traag Windows-systeem? Pc-gebruikers kunnen online hun computer met n klik gratis laten checken, met de nieuwste Windows Live-dienst: Windows Live OneCare Scanner.

Na Windows Live Messenger en de weblogdienst Windows Live Spaces, is dit de derde Windows Live-dienst die beschikbaar komt. Windows Live is een initiatief van Microsoft om, net als Google doet, de pc-gebruiker van allerlei internetdiensten te voorzien.
Google moet het daarbij hebben van de opbrengsten van afgebeelde advertenties naast de diensten, Microsoft wil dit ongetwijfeld ook, maar vindt het ook belangrijk dat Windows een makkelijke oprit wordt naar dit soort diensten. Steeds meer Windows-software werkt samen met de Live-diensten.

Soms moet er ook echt voor een Live-dienst worden betaald, zoals de nieuwe Live OneCare-dienst die continu beschermt tegen virussen en andere 'badware'. Deze dienst wordt in september in Europa gelanceerd, in de VS kan het al worden aangeschaft.

Gratis scanner
De Live OneCare Scanner is voorlopig gratis en houdt je pc schoon en snel. De dienst is bereikbaar op http://safety.live.com.
De onderhoudsbeurt bestaat uit drie stappen:
■ Een scan naar virussen, spyware, kwaadaardige software en zwakke plekken in de internetverbinding. Als de scanner wat vindt, dan desinfecteert en repareert hij het.
■ De volgende stap is de opschoonscan: ongewenste of overbodige bestanden en programma's worden opgespoord en, als de gebruiker dat wenst, meteen gewist. Ook het register (het bestand waarin alle instellingen van Windows zijn opgeslagen) wordt uitgebreid gecontroleerd op gegevens die wellicht niet meer nodig zijn, zodat deze verwijderd kunnen worden.
■ Tenslotte onderzoekt de prestatiescan of alle gegevens nog netjes naast elkaar staan op de harde schijf of dat alles is uitgewaaierd over de beschikbare schijfcapaciteit, waardoor de processor meer tijd nodig heeft om zijn werk te doen. Als het fragmentatiepercentage meer dan tien procent bedraagt, dan zal de prestatiescanner je vriendelijk doch dringend adviseren de schijf te defragmenteren en hij helpt je daarbij.

De drie scans kunnen met n druk op de knop achter elkaar worden uitgevoerd, maar kunnen ook los van elkaar worden gedaan.

Uitbreidingen
In de komende maanden wordt de Microsoft OneCare-familie uitgebreid met nog meer beveiligingsdiensten. Deze diensten zijn niet alleen gericht op de technische beveiliging van de pc, maar helpen mensen om veiliger op Internet te surfen. Voorbeelden zijn een online back-updienst, zodat je gegevens altijd bereikbaar zijn, en een dienst waarmee ouders meer grip kunnen krijgen op het internetgedrag van hun kinderen.