Microsoft mikt op convergentie met Windows 9

Dat Windows 8 met haar interface veel desktopgebruikers tegen het hoofd stoot mag bekend zijn. Microsoft wilt deze fout niet herhalen en richt zich volledig op gebruiksvriendelijkheid van Windows 9, op welk apparaat je het ook gebruikt.

Windows Threshold is de codenaam van Windows 9, het nieuwe besturingssysteem wat in de lente van 2015 moet verschijnen. ZDNet meldt dat Microsoft er alles aan doet om het besturingssysteem zo vriendelijk mogelijk voor gebruikers te maken. Dat dit in de planning lag wisten we al, maar nu is ook bekend hoe Microsoft dit wil gaan doen. Het besturingssysteem herkent automatisch wat voor hardware je gebruikt en past zich daarop aan door je een klassieke bureaublad-interface voor te schotelen of juist een interface voor touchscreen-besturing. Het apparaat kan een desktop, notebook, tablet, smartphone of een hybride zijn.

Microsoft had al een dergelijke functie in Windows 8.1 ingebouwd. Zo kun je bijvoorbeeld standaard opstarten in de desktop-modus als je dat wenselijk vindt. Bij Windows 8.1 is het echter een echte functie, een noodzakelijke schil voor legacy-software. Bij Windows 9 is het een integraal onderdeel van het besturingssysteem zelf. Dit zorgt voor een naadloze gebruikservaring over verschillende platformen, zogenaamde convergentie.

De zet van Microsoft is niet zo heel vreemd. De regen van klachten over Windows 8 is ze niet in de koude kleren gaan zitten en dus werkt het bedrijf al een tijd aan het geschikt maken van hun besturingssystemen voor meerdere platformen. Eerder al deed het bedrijf dat met Windows Phone 8.1.

Windows 9 moet in het voorjaar van 2015 uitkomen. Een preview-versie verschijnt deze herfst.

Microsoft mikt op convergentie met Windows 9
Windows 9 past zich aan het apparaat waar je dit op gebruikt aan.