Microsoft onthult details over Windows Phone 8, niet voor Mango-toestellen

Het lijkt de week van Microsoft. Presenteerde het maandag een eigen tablet-range Surface aan, gisterenavond gaf het een vooruitblik op zijn nieuwe mobiele besturingsssyteem dat in de herfst moet gaan verschijnen: Windows Phone 8. De softwarebouwer legde vooral de nadruk op de verbeteringen onder de motorkap. Beschik je over een Mango-toestel, dan kun je een update naar Windows 8 vergeten.

Windows Phone 8 krijgt in tegenstelling tot zijn voorganger dezelfde kernel als zijn desktop-broer. Dat moet het platform toekomstvast maken en geschikt voor high-end smartphones. Ook zou het zo voor ontwikkelaars makkelijer zijn software geschikt te maken voor zowel de desktop als de smartphone. Met enkele kleine wijzigingen zou desktop-software ook op Windows Phone 8 moeten draaien. Ook andere kerncomponenten zijn volgens Microsoft technisch gelijk aan Windows 8, zoals het bestandssysteem en multimedia-decoders.

Het systeem biedt ondersteuning voor processoren met maximaal 64 (!) cores. Ook stapt het af van het strikte resolutiebeleid. Waar WP7 alleen 800x480 beeldpunten ondersteunt, tovert WP8 1280x768 of 1280x720 pixels op het scherm. Dat geeft telefoonfabrikanten wat meer vrijheid te kiezen voor een ander beeldscherm.

Naast technische verbeteringen zijn er ook meer zichtbare wijzigingen doorgevoerd. Zo kun je zelf de grootte van de tegels op het startscherm aanpassen en naar eigen inzicht indelen. Ook is WP8 klaar voor mobiele betalingen via nfc, waarbij je je creditcard of betaalpas kunt koppelen. Overigens moet je voor de betaalfunctionaliteit wel beschikken over een secure-sim en is het maar de vraag of dit in Nederland direct bij de introductie beschikbaar komt. Daarnaast legt Microsoft sterk de nadruk op voip, met een hechte integratie van het overgenomen Skype.

Zoals verwacht zorgt Nokia voor het kaartensysteem, wat is verweven met het hele besturingssysteem. Andere apps kunnen daardoor ook van de kaarten gebruik maken. Windows Phone 8 komt standaard met een volwaardige navigatie-app.

Internet Explorer is voorzien van rugnummer tien en beschikt over dezelfde veiligheidsvoorzieningen als de desktop-uitvoering van deze bladeraar. Ook de opstartbeveiliger SecureBoot en encryptietechniek Bitlocker komt naar dit platform, een niet onbelangrijk detail voor zakelijke omgevingen.

Geen update

Omdat Windows Phone 8 over een compleet nieuwe basis beschikt ten opzichte van zijn voorganger, komt er geen update voor Windows Phone 7 of 7.5. Wel komt Microsoft met Windows Phone 7.8, die enkele van de meer zichtbare veranderingen naar het 'oude' platform brengt, zoals de aanpasbare tegels.

Windows Phone 8 moet in de herfst van dit jaar wereldwijd beschikbaar komen. Concrete smartphonemodellen met dit besturingssysteem zijn nog niet aangekondigd.