Microsoft onthult nieuwe online strategie

Microsoft heeft begin oktober een nieuwe fase in zijn strategie voor online diensten uiteengezet. Een nieuw productaanbod combineert client-, server- en servicessoftware tot online oplossingen voor individuele gebruikers en ondernemingen.

In dit nieuwe productaanbod worden de elementen van clienttoepassingen gecombineerd met software die op grote servers draait en met nieuwe internetdiensten. Microsoft zal de komende maanden een verscheidenheid aan nieuwe diensten introduceren. Deze vallen onder twee bestaande dienstenreeksen: Microsoft Live en Microsoft Online. Het aanbod loopt uiteen van services die Microsoft of Microsoft-partners verzorgen (hosten) tot oplossingen die in huis bij de klant draaien.

Microsoft Live
De Live services combineren volgens Microsoft software en internetdiensten tot persoonlijke en gentegreerde oplossingen voor eindgebruikers die van overal toegankelijk zijn. Microsoft streeft er met 'Live' naar zowel individuele eindgebruikers als organisaties meer keuze te geven bij hun interactie met mensen, informatie en belangrijke bedrijfstoepassingen. Dit alles met minimaal beheer, volgens de softwaregigant.

Nieuwe Live-producten
In de serie Live-producten heeft Microsoft drie nieuwe diensten aangekondigd:

  • Microsoft Office Live Workspace - een op het web gebaseerd onderdeel van Microsoft Office, dat mensen online toegang geeft tot hun documenten en deze met anderen laat uitwisselen. Met Office Live Workspace wordt het mogelijk Word, Powerpoint, Excel en Outlook te draaien vanaf het internet. Via www.officelive.com kunnen belangstellenden zich registreren voor de Engelstalige btaversie van Office Live Workspace.
  • Verdere ondersteuning voor Microsoft Dynamics CRM Live, voor klanten en partners. Volgens Microsoft maken ruim 11.000 klanten, met 475.000 gebruikers, momenteel gebruik van Dynamics CRM-oplossingen, in huis of werkend met een oplossing die een partner host. Een nieuwe versie van Microsoft Dynamics CRM met de codenaam Titan ondersteunt beide gebruiksmodellen tegelijkertijd. Klanten kunnen hierdoor op ieder moment het voor hen gewenste model kiezen.
  • De Microsoft Office Live hosted dienst voor kleine ondernemers krijgt een nieuwe naam: Microsoft Office Live Small Business. Deze service verschaft kleine ondernemers een oplossing voor bekende zakelijke uitdagingen, zoals basis-IT- en sales- en marketingdiensten.
    Het is op dit moment nog niet bekend wanneer Microsoft Office Live en Microsoft Dynamics CRM Live in Nederland beschikbaar komen.

Microsoft Online
Microsoft Online services zijn gericht op organisaties met zwaardere IT-behoeften. Met de Online-diensten kunnen ondernemers de toegang tot informatie controleren, gebruikers beheren, beleidsregels afdwingen en voldoen aan hoge eisen ten aanzien van beschikbaarheid, aldus Microsoft. Tegelijkertijd voorzien deze services volgens de softwaregigant in de prestaties, schaalbaarheid, beveiliging, beheerfaciliteiten en servicelevelmogelijkheden die bedrijfskritische toepassingen en systemen vereisen. Microsoft Online services zullen worden aangeboden via Microsoft of via Microsoft partners. De diensten komen in de loop van 2008 wereldwijd beschikbaar.

Nieuwe Online-producten
Microsoft heeft in het kader van Online het volgende aangekondigd:

  • Microsoft Exchange Labs - een R&D-initiatief waarmee nieuwe mogelijkheden en functionaliteit voor berichtenverkeer en unified communications kunnen worden getest in grootschalige omgevingen. Aanvankelijk gelanceerd in samenwerking met universiteiten en scholen, is Exchange Labs een van de manieren waarop Microsoft de hostingkosten voor Exchange Server wil terugbrengen, terwijl tegelijkertijd constructieve feedback wordt verzameld over nieuwe features en functionaliteit. Microsoft werkt voortdurend aan toekomstige versies van Microsoft Exchange Server. Microsoft Exchange Labs verzamelt daartoe input van de volgende generatie kenniswerkers.
  • De Microsoft Online-familie van diensten is in de Verenigde Staten per direct beschikbaar voor organisaties met 5.000 werkplekken of meer. Ze omvat Microsoft Exchange Online, Microsoft Office SharePoint Online, Office Communications Online en Office Live Meeting.

Bron: Persbericht Microsoft