Microsoft onthult nieuwe Surface-tablets

De nieuwe Microsoft Surface-tablets komen eraan. Microsoft onthulde de opvolgers van de Surface RT tijdens een live-event op 23 september. De tablets zullen evenals de vorige generatie verkrijgbaar zijn in een normale en een Pro versie en bieden diverse verbeteringen. Zo is de Surface Pro 2 bijvoorbeeld voorzien van een nieuwe Haswell-processor.

De Surface 2 Pro draait op Windows 8.1 en is uitgerust met een Intel Core i5-4200U Haswell-processor en is te verkrijgen in een versie met 4 of 8GB werkgeheugen. Daarbij is er keus uit opslagruimte tussen de 64GB en de 512GB. Door het gebruik van de zuinige Haswell-processor kun je tot wel zestig procent langer doorwerken op een enkele acculading . Een andere toevoeging bij de nieuwe Pro-versie is de verstelbare kickstand. Hierdoor is het nu mogelijk je scherm in een hoek van 22 of 55 graden te laten staan.

De 'normale' versie van de Surface 2 draait op het voor tablets ontworpen Windows 8.1 RT en heeft een Nvidia Tegra 4-processor. De tablet heeft standaard werkgeheugen van 2GB en opslagruimte van minimaal 32GB. De Surface 2 is de opvolger van de tegenvallende Surface RT. Dankzij een grotere accu kun je nu tien uur lang van je Surface genieten zonder hem op te hoeven laden. Verder is de tablet iets lichter met een gewicht van 630 gram. Een usb 3.0 aansluiting is nieuw voor de RT-versie van de Surface.

Beide Surface 2-modellen hebben een 10,6” full hd-scherm. Microsoft heeft aangegeven de audiokwaliteit te hebben verbeterd en een front- en backcamera te hebben ingebouwd met 3,5- en 5 megapixels. Deze zijn volgens de heren uit Redmond aanzienlijk beter dan de camera's in de eerste generatie Surface-tablets.

De Surface 2 Pro is nog verder uit te breiden met een dockingstation. Het dockingstation zorgt voor een aantal extra uitgangen, namelijk drie extra 2.0 usb poorten, een extra 3.0 usb poort, een ethernet aansluiting, mini-displayport en een audio in- en uitgang. Nieuw is ook de Type Cover 2, die in tegenstelling tot zijn voorganger beschikt over een ingebouwde accu en backlit toetsen.

De adviesprijs voor de Surface 2 met 2GB werkgeheugen en 36GB opslagruimte begint bij 439 euro. De Surface 2 Pro gaat 889 euro kosten met de 64GB opslag en 4GB werkgeheugen. Voor meer RAM en opslag zal dieper in de buidel moeten worden getast. De 'oude' Surface RT blijft leverbaar voor een bedrag van 336 euro, al is de toevoeging RT geschrapt.