Microsoft schuift server de huiskamer in

De eerste versie van Windows Home Server is klaar. Microsoft wilt met dit product gezinnen kennis laten maken met een eigen server in huis waar back-ups automatisch gemaakt worden en met een beveiligingsdashboard een handig overzicht hebt in de status van antivirus-software.

Volgens Bill Gates is Windows Home Server: een nieuw product voor families om al hun computers, digitale apparaten en printers te koppelen. Windows Home Server zal hen helpen hun collecties van digitale media te bewaren, beschermen en delen.

Windows Home Server is gebaseerd op Windows Server 2003 SP2 en is voorzien van een gebruikersinterface waarmee ook gebruikers die geen ervaring hebben met het systeem de software zonder problemen kunnen installeren. Het is de bedoeling dat je de Windows Home Server zonder toetsenbord en monitor kunt gebruiken. Daarom heeft het besturingssysteem een webinterface om software te installeren en instellingen te wijzigen.

Niet in de winkel
Voorlopig zal het nieuwe besturingssysteem niet in de winkel liggen. Eerst zal het product aan hardwarefabrikanten en systeembouwers geleverd worden. Verschillende systeemleveranciers hebben al laten weten een systeem rond Windows Home Server te gaan ontwikkelen. Bij onder meer HP, Iomega, Fujitsu Siemens Computers, Gateway, LaCie en Medion, is dit het geval.

Windows Home Server zal volgens Microsoft geen dure hardware nodig hebben. Gesproken wordt over een 1,8GHz-processor in combinatie met 512MB intern geheugen.

Naar verwachting zullen de eerste servers met Windows Home Server in september op de markt komen en vanaf 500 dollar kosten.

Info: http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/windowshomeserver/