Microsoft: snel '64 bit' upgrades

Microsoft heeft tijdens zijn jaarlijkse conferentie IT Forum in Barcelona laten blijken de overstap van 32-bits naar 64-bits systemen als onafwendbaar te zien.

Microsoft wees erop dat vrijwel alle grote fabrikanten 64-bits computers aanbieden. Deze werken met processoren die 64 berekeningen tegelijk uitvoeren, terwijl de huidig generatie pc's het op 32 calculaties houdt.

Sinds een klein jaar bestaan er 64-bits Windows-versies die van de nieuwe rekenkracht optimaal gebruik maakt. Microsoft beloofde op de conferentie snel ook met aangepaste zakelijke applicaties te komen, die flink sneller zouden moeten werken. Onder meer de volgende versie van Exchange Server (codenaam Exchange Server 12), Windows Compute Cluster Server 2003 en de Small Business-editie van Windows Server 'Longhorn'.


Volgens Microsofts vice-president Bob Muglia biedt 64-bits software ook voordelen op het punt van betrouwbaarheid en beveiliging. De spyware-achtige 'rootkits' zoals Sony BMG die voor de beveiliging van sommige cd's gebruikt, komen de pc niet meer in. "Het patchen van de kernel, bijvoorbeeld door rootkits die zich onder het operating systemen nestelen, zal in onze 64-bits platforms niet meer worden toegestaan", aldus Muglia.


Microsoft zal overigens 32-bits Windows nog tot 2012 standaard blijven ondersteunen, beloofde Muglia.