Microsoft-software op Nokia's en Sony Ericssons

Microsoft en Nokia hebben jarenlang strijd gevoerd in de markt voor mobiele besturingssystemen. Maar de Finse telefoonbouwer overweegt nu toch Windows Mobile-software op zijn Nokia's te plaatsen. Sony Ericsson is al overstag en heeft zelfs al een Windows-telefoon ontworpen.

De 'move' is opvallend. Zowel Nokia als Sony Ericsson gebruiken als jaren eigen software (onder meer Symbian) om de telefoons te besturen. Deze software voor mobieltjes wordt steeds belangrijker, omdat zij steeds krachtiger telefoons moeten aansturen, met steeds meer mogelijkheden. Van e-mailen, browsen, chatten tot navigeren, muziek luisteren en zelfs tv- en film-kijken. De software op de telefoon is verantwoordelijk voor de algehele gebruikerservaring.

Platform
Nokia, de meest succesvolle telefoonbouwer ter wereld, wil gewoon miljoenen telefoons per jaar blijven verkopen en heeft geen enkele reden om halsstarrig te gokken op alleen het eigen besturingssysteem Symbian. Misschien kiest de 'markt' immers toch voor Windows Mobile. Nokia gaf afgelopen vrijdag toe in overleg te zijn met Microsoft over toepassing van Microsoft-software op toekomstige mobieltjes.

Over enige tijd kunnen we dus een Windows-Nokia verwachten, als de Windows-licenties een beetje betaalbaar zijn voor de Finnen, want daarover gaan de onderhandelingen natuurlijk

Onder meer Samsung, HTC en Motorola hebben succesvolle modellen uitgebracht met Windows 5 en 6-software aan boord. Palm Computing, de grote concurrent van Microsoft op het gebied van PDA's, introduceerde enkele jaren terug al een Windows-versie van zijn Palm Treo smartphone. Dat gaf enig gezichtsverlies, maar heeft het bedrijf misschien wel gered van de ondergang. De eigen software-ontwikkeling was een farce.

Sony Ericsson Xperia X1
Sony Ericsson is de tweede Scandinavische telefoonbouwer die nu overstag gaat voor Windows Mobile. Het laat via een persbericht weten vandaag op de Mobile World Congress 2008 (opvolger 3GSM-beurs) zijn eerste Windows Mobile-toestel aan te kondigen.

Een opmerkelijke stap voor het Zweeds-Japanse samenwerkingsverband, dat tot nu toe alleen smartphones met Symbian UIQ-besturingssysteem bouwde.

De 'Xperia' heet het eerste Windows-toestel (zie ook foto's en video). Het is voorzien van een uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord en een indrukwekkend groot beeldscherm met 800 x 480 pixels. Het apparaat lijkt enigszins op een Apple iPhone. Ook de gekleurde blokjes-georinteerde interface is herkenbaar. Die blokjes staan overigens voor een overzicht van de draaiende applicaties, een soort grafische Alt-Tab dus.

/>

Uniek
Uniek van de Xperia X1 is het gebogen uiterlijk, als je wilt typen. Volstrekt logisch dat het scherm iets naar binnen kantelt bij tekstinvoer. Ergonomisch zijn we nu al tevreden.
Tot de verdere specificaties behoren: quadband GSM/UMS/HSDPA/HSUPA, een microSD-slot, 400 MB intern geheugen, Wi-Fi, Bluetooth, GPS en een 3,2 megapixel camera.

Voorlopig moeten we het met een 'artist impression' van de Sony Ericsson Xperia X1 doen. Pas over ruim een half jaar ('Q3 2008') kunnen we het toestel zelf in handen krijgen.