Microsoft start 'huurdienst' voor zakelijke software

Hosted software, oftewel programmatuur die online draait op een server, is sterk in opkomst. Vanaf 1 april kunnen Europese gebruikers bij Microsoft op bekende programma's van de softwarereus inloggen. En dat tegen een scherp maandtarief.

Het gaat om populaire zakelijke software van Microsoft als Hosted Exchange (een mail- en agendaserver), hosted SharePoint (een elektronisch prikbord) en Office Live Meeting (webvergaderingen). Maar ook de nieuwe Office Communicator Server (zakelijke versie van MSN).

Installeren of huren
Bedrijven kunnen die software al jaren op eigen servers installeren of huren bij dienstverleners die de servers voor hen in de lucht houden. In het laatste geval gebruik je de software via het internet. Nederland kent tientallen zakelijke internetproviders met de genoemde hosted pakketten in het portfolio: PINS, IS Interned Services, MKBHostweb.nl, et cetera.


Bekende Windows Server-gebaseerde software nestelt zich steviger 'in the cloud' nu Microsoft de software zelf ook online gaat aanbieden.

In veel meer landen beschikbaar
Sinds najaar 2008 biedt Microsoft ook zelf de genoemde software online aan voor Amerikaanse klanten. De 'Business Productivity Online Services, zoals de bundel diensten heet, komen per 1 april 2009 beschikbaar voor veel meer landen. Behalve Nederland zijn dat Belgi, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Itali, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Zwitzerland, Canada, Japan en Nieuw-Zeeland.

12,78 per maand
De complete bundel online-applicaties zal bij Microsoft 12,78 per maand per gebruiker kosten (exclusief BTW). Dat klinkt bijzonder competitief ten opzichte van de tarieven van bestaande application service providers (ASP's), al zal veel afhangen van de servicevorm (wel of geen gedeelde agenda's, de capaciteit van de postbus, de helpdeskuren, gratis of betaalde support). Voor de 'Microsoft Business Productivity Online Services' zijn deze condities echter nog niet vastgesteld voor Europa.