Microsoft toont eerste beelden Vista-opvolger

Microsoft toonde deze week op de PDC-beurs in Los Angeles de eerste beelden van de opvolger van Windows Vista.'Windows 7' komt pas begin 2010 op de markt en borduurt verder op Windows Vista.

In Windows 7 (ook de uiteindelijke naam) heeft Microsoft vooral de interface aangepast. De softwaremotor, de 'kernel', is in grote lijnen dezelfde als die van voorganger Vista. Daardoor hoopt Microsoft op een soepele introductie. Dat was bij de introductie van Vista wel anders. Er was toen veel kritiek van gebruikers. Vooral het nieuwe 'driver model' van Vista, het systeem om randapparatuur aan te sluiten, gaf veel problemen. Die werkte compleet anders dan in Windows XP, zodat veel printers en andere randapparaten in feite nieuwe 'drivers' nodig hadden en die waren niet direct bij de lancering van Vista beschikbaar.

Windows 7 belooft minstens zo'n 'vrolijke' interface als Windows Vista. Gelukkig kun je bijna allekleuren en effecten zelf instellen. Ook de gadgets zijn nu vrij plaatsbaar op het Bureaublad, niet alleen rechts in de Sidebar.

Veel handigheidjes
De nieuwe interface van Windows 7 belooft niet alleen behoorlijk uiterlijk spektakel, er zijn de nodige handigheidjes en 'shorcuts' ingebouwd die gebruikers sneller naar de juiste gegevens brengt of taken laten afronden.
Meest opvallende vernieuwing is het herontworpen Bureaublad en dan vooral de Taakbalk. Deze balk, met sinds Windows 95 de obligate vermeldingen van draaiende programma's, is compleet herontworpen. In plaats van tekstbeschrijvingen bij standaard icoontjes zie je nu een grafische 'thumbnail' van de applicatie in bedrijf. Het lijkt sterk op de Apple Mac OS X 'Dock'. De praktijk zal leren of hij net zo handig werkt.

Bladeren door openstaande programma's door met de muis te zweven boven de Taakbalk.

Jumplist
Eveneens vanaf 1995 had Windows een rechtermuistoetsmenu, die contextgerelateerde opdrachten bevat. Klik je op een fotobestand, dan kun je hem direct sturen naar een printer of een online afdrukcentrale. Dit wisselende commandomenu is in Windows 7 een stuk intelligenter. Klik je met de rechtermuistoets op een programmapictogram, dan zie je een nieuwe 'Jumplist' verschijnen en open je recente of 'populaire' documenten, en nog veel meer handige commando's. Via een 'API' kunnen ontwikkelaars hun eigen snelmenu's programmeren.

Intelligentere snelmenu's onder de rechtermuistoets.