Microsoft: 'Wacht niet op Windows 7'

Microsoft heeft in een brief aan klanten laten weten dat 'Windows 7' in 2010 verwacht kan worden, zoals enkele Microsoft-bazen al hadden aangegeven. De brief meldt ook dat Windows 7 een voortzetting wordt van Vista, geen radicale breuk. Oftewel: Vista is een toekomstvaste investering.

De brief van Microsoft-senior vice president Bill Veghte meldt dat "het plan is Windows 7 drie jaar na de publieke introductie van Windows Vista te lanceren". Vista verscheen in februari 2007 op de markt. Afgaand op Veghtes woorden mogen we Windows 7 dus ergens in het voorjaar van 2010 verwachten. Een maand geleden had Microsoft-baas Steve Ballmer laten doorschemeren dat het misschien al 2009 zou worden, maar het wordt dus toch 2010.

Strategisch belang
De nieuwe brief is van strategisch belang. Niet alleen wordt een 'harde' datum genoemd, ook stelt de brief zwart op wit dat Windows 7 op basis van dezelfde architectuur zal werken als Windows Vista. Er zullen daarom geen nieuwe stuurprogramma's nodig zijn voor de opvolger van Vista. Die melding is goed voor de verkoop van Windows 7, maar indirect ook voor die van Vista

Er waren in de maanden na de Vista-inroductie veel klachten uit de markt over incompatibele hardware (waarvoor Veghte zich excuseert); printers die niet wilden werken met Vista terwijl ze het wel prima deden onder Windows XP. Ook werkten desktops en laptops trager dan onder zijn voorganger. Heel wat bedrijven melden daarom Vista maar liever compleet over te slaan en te wachten op zijn opvolger.

Windows Vista ziet er prachtig uit, maar kwam met de nodige kinderziekten.

Ondertussen zijn de stuurprogrammaproblemen redelijk opgelost en is nieuwe pc-hardware dermate sneller geworden dat Vista er redelijk vlot op draait.

De brief van Veghte impliceert dat die klanten niet langer de aanschaf van nieuwe Windows-licenties hoeven uit te stellen, aangezien Vista al met dezelfde 'core' werkt als zijn opvolger. Veghte belooft een 'gemakkelijke overstap'.

Einde van XP
In dezelfde brief wordt ook het officile einde van Windows XP aangekondigd. De ondersteuning van deze in 2001 gelanceerde Windows-versie gaat nog wel een paar jaar door, maar XP wordt per 30 juni niet meer geleverd aan pc-bouwers.

Kortom: de brief beoogt de verkoop van Windows Vista aan te slingeren. En dat is waarschijnlijk hard nodig. Officieel is Vista een geweldig verkopend besturingssysteem, maar dat ligt vooral aan de manier waarop het wordt 'vermarkt'. Heel wat bedrijven hebben zich laten overhalen tot een Microsoft Sofware Assurance-contract. Je hebt daarbij als zakelijke klant recht op steeds de nieuwste versie van Windows en Office. Bij de lancering van een nieuw pakket telt Microsoft alle Software Assurance-klanten bij elkaar op en meldt in jaar 1 een recordverkoop. De verkoopcijfers zijn niet volstrekt fictief. Consumenten hebben geen keus bij de aanschaf van een nieuwe laptop: Vista staat er al op voorgenstalleerd.

Maar consumenten zijn niet langer de 'cashcows' van Microsoft (Microsoft pakt een paar tientjes per laptop); dat is de zakelijke softwarereeks, met niet alleen MS Office, maar ook 'backoffice' pakketten als Windows Server, Exchange, Dynamics CRM, MS SQL Server, et cetera. En deze zakelijke, vaak kostbare, software werkt pas echt goed (en veilig) met de nieuwste Windows-versie op de werkstations. Microsoft heeft er daarom belang bij dat Vista niet alleen verkocht wordt aan zakelijke klanten maar ook echt gaat worden gebruikt.

Schieten in eigen voet
Toch is de vraag of Microsoft zich met de brief ook weer niet in de eigen voet schiet. Een upgrade van een besturingssysteem is in menig bedrijf een hele operatie. Met nog maar 18 maanden tot Windows 7 zullen heel wat organisaties die overstap toch even uitstellen, juist omdat de nieuwe Windows zo snel komt.


Een complete kopie van de genoemde brief van Bill Vegthe staat op deze weblog.