Microsoft: 'Windows 8 geen inbreuk op privacy'

Microsoft heeft gereageerd op beschuldigingen dat Windows 8 inbreuk doet op de privacy van de gebruikers. Volgens de Canadese veiligheidsonderzoeker Nadim Kobeissi stuurt Microsofts SmartScreen gegevens door naar het bedrijf van elk programma dat geïnstalleerd wordt in Windows 8. Microsoft ontkent de beschuldigingen.

Veiligheidsonderzoeker Kobeissi is bang dat Microsoft deze gegevens verzamelt en gaat gebruiken voor commerciële doeleinden. Voornamelijk door de inzet van SmartScreen, een programma op Windows 8 dat als taak heeft te voorkomen dat gebruikers onveilige en onbetrouwbare software installeren. Tevens plaats hij vraagtekens bij het beleid van Microsoft. Hackers zouden de gevoelige informatie in handen kunnen krijgen, als ze gebruik maken van de zwakheden in het SSLv2-protocol.

Geen datebase

De software-ontwikkelaar ontkent het verzamelen van privé-gegevens voor commerciële doeleinden. 'We kunnen bevestigen dat we geen historische database aan het bouwen zijn van programma's en ip-adressen van gebruikers. Net als alle online-diensten zijn ip-adressen nodig om verbinding te maken met onze diensten. Maar eens in de zoveel tijd verwijderen we die gegevens uit onze logs. Zoals ook in onze privacyverklaring is beschreven, we ondernemen ook stappen om de privacy van onze gebruikers te waarborgen aan de achterkant van onze diensten. We gebruiken deze informatie dan ook niet om onze gebruikers te identificeren, contact op te nemen of om advertenties op af te stemmen, ook delen we deze informatie niet met derden', aldus de officiële verklaring van Microsoft.

Ook reageerde Microsoft nog op de beveiliging en het risico dat gegevens onderschept kunnen worden bij het SSLv2 protocol. 'Windows 8 maakt geen gebruik van dat protocol bij standaard instellingen', luidde het antwoord van Microsoft.