Microsoft zou TomTom willen overnemen

In het Nederlandse beurswereldje doet een opvallend gerucht de ronde: Microsoft zou TomTom willen overnemen.

Met de overname zou Microsoft in n keer een goed werkend, populair, navigatiesysteem in het assortiment krijgen, de TomTom GO. Deze zou dan uiteraard snel worden voorzien van Microsoft-software en -diensten.

De markt voor draagbare navigatieproducten groeit als kool. En de apparaten krijgen ook steeds meer extra functies aan boord (zoals een mp3-speler, fotoviewer, telefoonfunctie), zodat de 'navigatiebolletjes' steeds meer een volwassen computerplatform worden. Microsoft heeft altijd de ambitie om op ieder serieus platform nummer 1 te worden, zo ook in automotive computing.

Met de TomTom-overname zou Microsoft veel kostbare ontwikkeltijd besparen, voor een eigen navigator. Op dit moment heeft Microsoft alleen plaatsbepalende software, de pakketten AutoRoute en Streets & Trips PC, voor pc of Pocket PC. Dit zijn geen volwaardige navigators met adviezen tijdens het rijden of wandelen ("over tweehonderd meter, rechtsaf").

Speculanten op de Amsterdamse beurs zijn in hun nopjes met dit gerucht en lijken gecharmeerd te zijn van het idee dat TomTom wel eens in andere handen zou kunnen overgaan. Het aandeel TomTom was gisteren de grootste stijger op de beurs. Het aandeel werd ruim 6% meer waard en sloot op een koers van 32,41.