Mijlpaal voor het OpenDocument-formaat

De internationale standaardenorganisatie ISO heeft het OpenDocument-formaat erkent als een officile standaard. Het 'OpenDoc' vormt voor kantoorsoftware een belangrijk alternatief voor de bestanden die door Microsoft Office worden gegenereerd.

Op de Microsoft Office-bestandsformaten rust patentrecht. Dit geeft twee problemen: gebruikers zijn afhankelijk van n producent (Microsoft) en de toegang tot de informatie in de documenten is in de toekomst niet gegarandeerd mocht de aanbieder zijn formaat aanpassen. Vooral voor overheden is die (theoretische) kans een potentieel probleem.

Door te kiezen voor het OpenDocument-formaat kunnen makkelijker bruggen worden geslagen tussen kantoorpakketten van verschillende aanbieders. Diverse programma's kunnen er al mee overweg. Zoals het open source-pakket OpenOffice.org. Maar ook de nieuwe versie van Corel WordPerfect 'slikt' de standaard (naast de officile Word-standaard).
Meerdere overheden geven aan te willen overstappen op het OpenDoc-formaat. Zoals Amerikaanse staat Massachusetts. Ook de Belgische overheid stapt in 2008 over.

Microsoft ondersteunde in voorgaande Office-versies de semi-open-standaard XML. Semi-open omdat er veel van de eigen (gepatenteerde) technologie in gestopt was. In de nieuwe Office (2007) zou wel een werkelijk open bestandsformaat beschikbaar zijn, dat ook zonder Microsoft Office-software toegankelijk zou blijven. Dit is echter niet de OpenDoc-standaard, maar een eigen ontwikkeling.

Bron: www.nu.nl