Minister Kamp grijpt niet in bij mobiele providers

Uit een brief van minister Kamp van Economische Zaken blijkt dat de minister het niet nodig acht dat de Tweede Kamer ingrijpt bij mobiele providers. Onder andere KPN en T-Mobile nemen het komend jaar zelf al maatregelen om te zorgen dat er meer keuze is voor consumenten.

Geen keuze

Op dit ogenblik hebben beide providers alleen abonnementen waarbij gebruikers een vaste databundel hebben, die niet maandelijks aanpasbaar is en niet mee kan worden genomen naar de volgende maand. Volgens Kamp moeten consumenten hier meer keuze in krijgen en het lijkt erop dat providers goed reageren op zijn oproep uit oktober van vorig jaar.

Snel maatregelen

De exacte maatregelen van de providers zijn nog niet bekend. In de brief aan de Tweede Kamer valt te lezen dat minister Kamp door de recente ontwikkelingen bij onder andere Vodafone actie van de Kamer niet meer nodig vindt. 'KPN en T-Mobile hebben eveneens toegezegd met maatregelen te zullen komen. Deze zijn nog niet geĆÆmplementeerd, maar de aanbieders hebben mij gegarandeerd dat ze uiterlijk in de eerste helft van 2015 zullen zijn geĆ«ffectueerd,' aldus Kamp.

Onbeperkt

Het aangepaste abonnement van Vodafone geeft gebruikers datategoed dat een jaar geldig blijft, maar andere (virtuele) providers als Ben en Simyo bieden maandelijks opzegbare abonnementsvormen. Hoe de plannen van KPN en T-Mobile precies vorm zullen krijgen is nog niet bekend. Minister Kamp kaartte het probleem met de houdbaarheid van datategoeden aan nadat er vorig jaar veel klachten bij de consumentenbond binnenkwamen, die vervolgens een petitie startten. Hij ziet echter af van maatregelen nu er meer keuze komt voor consumenten. Ook zou minister Kamp tevreden zijn over de ontwikkelingen op het gebied van onbeperkte bundels voor sms en bellen.