Misdaadkaart in Google Maps voorspelt inbraakgolf

Misdaadkaart.nl verzamelt alle door de politie gerapporteerde misdaden in Nederland en plaatst deze op een kaart van Google Maps. De geografische weergave van gegevens onthult een samenhang tussen het weer en het aantal inbraken.

Ervaren politiemensen wisten al, maar nu blijkt het ook uit computeranalyses met behulp van onder meer de kaarten van Google Maps: er is een duidelijk verband tussen het dagelijkse weer en het type misdaad dat op die dag wordt gepleegd. Misdaadkaart.nl bevat de gegevens van meer dan 50.000 delicten.

Meest frappante resultaat: hoe winderiger het buiten is, hoe meer er binnen wordt ingebroken. Het verschil tussen het aantal inbraken op een warme dag (25-29 graden) en een koude (winderige, natte) dag (0-4 graden) is bijna 50%.
Er is ook een relatie tussen misdaadtypes dronkenschap en mishandeling en het weer van die dag. Je raadt het: dat speelt vooral bij warm weer.

Ook blijkt het aantal ongelukken in Nederland toe te nemen met ruim 15% als de zon volop schijnt.

Omdat alle misdaden doorzoekbaar zijn, blijkt Misdaadkaart.nl een handig hulpmiddel te zijn voor huizenzoekers die graag willen weten of hun toekomstige woning wel in een rustige buurt staat.

Info: www.misdaadkaart.nl