MKB Best Choice 2012: Synology DSM 4.0

Synology staat bekend om haar handige en gebruiksvriendelijke nas-stations die veel meer kunnen dan alleen het hosten van bestanden. Maar of het nu gaat om thuisgebruik of een groot bedrijf: alle netwerkschrijven draaien op één universeel besturingssysteem met de naam DSM (Disk Station Manager).

Gebaseerd op Linux is het een behoorlijk open geheel waar je als gebruiker desgewenst ook je eigen softwarepakketten op kunt installeren. Dat is voor de meeste standaardgebruikers natuurlijk een brug te ver, vandaar dat er al voorzien is in standaardsoftware. Nieuw in versie 4.0 is dat je zélf kan kiezen of je bijvoorbeeld Photo Station of Surveillance Station wil installeren. Dat laatste onderdeel is erg interessant als je een ip-cam hebt om bijvoorbeeld je woonkamer of bedrijfsruimte bij afwezigheid te monitoren.

DSM 4.0 beschikt tevens over een aantal gloednieuwe mogelijkheden. Meest in het oog springend nieuwtje is de naar keuze te instal- leren virusscanner. Je kunt scans via een scheduler programmeren, bijvoorbeeld elke dag om drie uur ’s nachts. Nieuw is ook Cloud Station voor het snel en real-time synchroniseren van bestanden via een Synology-nas. Om een nas nóg meer als centrale spil in een netwerk te kunnen inzetten beschikt DSM 4.0 over een los installeerbare dhcp-server. Aan mobiele gebruikers is eveneens gedacht, met verbeterde apps voor iOS, Android en Amazon’s Kindle Fire. Zijn er eigenlijk wel minpunten te vinden in deze release? Nee, behalve dan misschien het feit dat DSM 4.0 alleen te installeren is op DiskStation’s met typenummer x08 en hoger. Voor de wel ondersteunde systemen is de upgrade – inclusief applicaties - geheel kosteloos.

Winnaar
[block] [title]Synology DSM 4.0[/title] Prijs: gratis[br] [url link="http://www.synology.com"]www.synology.com[/url] [/block]