'Mobiel breedband' nog geen breedband

Een zeer snelle permanente verbinding met internet. Dat is de definitie van breedband. Talloze reclamecampagnes voor umts (en opvolger hsdpa) ten spijt dekt de titel 'mobiel breedband' nog bepaald niet de lading, zegt iPing Research.

Volgens een onderzoek van dit onafhankelijke meetinstituut adverteren aanbieders meestal met 'pieksnelheden', die in de praktijk zelden gehaald worden. De mobiele internetverbindingen zijn daardoor bijna altijd trager dan beloofd.
Het onderzoeksbureau vergeleek de snelheid, responsetijd en stabiliteit van zowel gprs- als umts-verbindingen. Daarbij kwamen grote verschillen aan het licht tussen de telecomoperators. De gemiddelde snelheden liggen beduidend lager dan zogenoemde 'pieksnelheden', waarmee aanbieders van mobiele diensten adverteren.

Test iPing
IPing testte de verbindingen op verschillende locaties met geschikte mobiele telefoons, waarop aanbieders diensten als snel internet en videobellen leveren. T-Mobile biedt volgens iPing dan nog de hoogste snelheid van de umts-aanbieders. Gprs-klanten zouden bij Telfort het beste af zijn. Opmerkelijk: Vodafone's umts-dienst is net zo snel als deze gprs-dienst van Telfort.
Het bedrijf Stray Systems opende onlangs een website waar de onderzoeksresultaten van iPing per postcodegebied kunnen worden bekeken.

Test WINMAG
In WINMAG 6/2006, welke medio december verschijnt, lees je een test van de opvolger van umts: hsdpa. Deze haalt wel degelijk 'breedbandsnelheden', maar alleen zeer lokaal en in de Randstad. Buiten de grootstedelijke ring is de dekking en snelheid zeer afhankelijk van de positie ten opzichte van een lokale zendmast. Ook speelt een belangrijke rol of je binnen of buiten staat met de laptop (hsdpa is voorlopig alleen te gebruiken op een notebook).

Bron: nu.nl

Meer info:
www.iping.nl
www.metjelaptoponline.nl (met veel uitleg over de technologie en dekkingskaartjes van umts en hsdpa)
www.mobielinternetkwaliteit.nl (snelheidsmetingen zoeken per postcode)