Mobiel breedband via een usb-stick

Wie onderweg mobiel internet op zijn laptop wenst, neemt een mobiel breedbandabonnement bij een telecomoperator. Bij zon abo krijg je veelal een PC card (of Express Card) die je in je laptop kunt steken. Distributeur Battrex komt nu met een HSDPA-modem in de vorm van een usb-stick.

Een mobiele werkplek dankzij HSDPA

HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) is een communicatiedienst met een transmissiesnelheid tot 10 keer de UMTS-snelheid van 384 kBit/s tot 7.2MB/s. Daarmee is het, in tegenstelling tot UMTS, wel mogelijk om mobiel en breedbandig op internet te surfen. De toepassinggebieden zijn zeer breed: van mobiel internet op plekken waar geen kabels liggen zoals bouwprojecten of evenementen, tot tv en security. Doordat geen bekabeling nodig is kunnen met de Bandluxe producten en een HSDPA-aansluiting snel, betrouwbaar en tegen aanvaardbare kosten, mobiele werkplekken ingericht worden. Waar geen HSDPA of UMTS beschikbaar is, kunnen laptopmodems als die van BandRich werken met mobiel internet via de GSM-masten (GPRS-technologie).

Volgens Nico Strijk van Battrex is zon stick een mooie aanvulling op de kaartmodems die operators cadeau doen bij een UMTS- of HSDPA-abonnement. Struijk: Bedrijven sluiten meestal meerdere zakelijke abonnementen ineens af en nemen dan een betaalbaar SIM-only abonnement (zonder modem). In dat geval is zon stick een heel flexibele oplossing.

De UMTS/HSDPA-modems die Battrex per 1 december levert zijn van BandRich, een Taiwanees merk (waarin overigens telefoonbouwer HTC een groot belang heeft). BandRich is gespecialiseerd is in 3G(UMTS) en 3,5G (HSDPA) mobiele modems. Via de HSDPA-technologie (High Speed Downlink Packet Access; een opgewaardeerde variant van UMTS) zijn snelheden mogelijk van enkele Megabits per seconde.

Snellere upload
Vooralsnog gaat het om hoge downloadsnelheden, maar binnenkort wordt ook de uploadperformance door de operators flink versneld, weet Struijk ons te vertellen. Die operators zullen dan namelijk de HSUPA-standaard gaan volgen, waar de U staat voor een versnelde Upload.

Zon beetje alle telecomoperators hebben inmiddels een mobiel breedbandabonnement in de aanbieding: KPN, Vodafone, Telfort, T-Mobile en Orange. Binnenkort komt ook Debitel met een abonnement, vertelt Stuijk. Debitel staat bekend om zijn betaalbare mobiele abonnementen die dan wel zonder gesubsidieerde extraatjes komen zoals een fraaie smartphone, of een breedbandmodem.

HSUPA-compatibel
De plug and play HSDPA-modems die Battrex levert zijn de BandLuxe C100 en C120. De eerste is een usb-stick, de tweede een Express Card-model (voor laptops met een PCMCIA-slot is een adapter beschikbaar). De modems zijn compatibel met HSUPA (oftewel ook geschikt voor snel uploaden) zijn niet gelocked en kunnen dus vrij en met de verschillende netwerken gebruikt worden. Bijzonder: de software voor de drivers en het bedieningsdashboard zitten in het geheugen van de producten zelf; je hebt geen cd-rommetje meer nodig. De modems zijn tevens geschikt zijn voor Windows XP, Vista, Linux en Mac.

Info: www.battrex.nl