Mobiel browsen makkelijk gemaakt

Internetten op de mobiel is in opkomst. Maar veel websites zijn niet voorbereid op mobiel gebruik. Een tip is het gebruik van een gratis webbased browser, die alle overbodige informatie uit de site filtert. Hierdoor kun je websites beter bekijken op kleine schermen en laden ze aanzienlijk sneller.

Twee sites bieden deze functie aan. Phonifier is een open source product ontwikkeld door Paragin en bestaat ruim anderhalf jaar. De andere site is de twee weken oude Baresite, waar ook favorieten en laatst bezochte sites worden weergegeven.

Phonifier en Baresite
Het uiterlijk van Phonifier spreekt ons meer aan. Dankzij een grote blauwe balk weten we waar we moeten zijn, en met n muisknop kunnen we afbeeldingen uit de site halen. Baresite heeft ook al deze functies, maar die zijn iets moeilijker te vinden. Via de link Preferences, die te vinden is in het bovenste menu, kun je de afbeeldingen uitschakelen en aangeven hoeveel favorieten en laatst bezochte sites je wilt zien op de frontpage.

Dergelijke oplossingen hebben wel een nadeel. Veel sites zijn voor een heldere structuur juist afhankelijk van opmaakelementen. Als je dit soort websites bekijkt via deze browsers, worden ze erg onoverzichtelijk. Toch zijn de diensten prima bruikbaar om bijvoorbeeld platte nieuwssites te bekijken op de mobiel.

Opera Mini
Een alternatief voor deze webbased browsers is Opera Mini, een Java browser speciaal voor de mobiele telefoon. Deze browser laat de websites eerst door de servers van Opera aanpassen, zodat Opera Mini deze paginas snel weergeeft. Op de downloadpagina kan je de juiste telefoon selecteren en vervolgens de gewenste taal. Geinstalleerd neemt de software ongeveer 205 kilobyte in beslag op de telefoon.