Mobiel dataverkeer groeit explosief

In 2014 is er maandelijks meer mobiel dataverkeer dan in heel 2008. Met name laptops en netbooks met ingebouwde 3g- en 4g-modems zullen voor flinke groei zorgen.

In 2008 bedroeg het internationale mobiele dataverkeer over het gehele jaar meer dan 1,3 exabyte (ruim 1 miljard gigabyte), blijkt uit een rapport van ABI Research. Naar verwachting zal in 2014 een maandelijks gemiddelde gehaald worden van 1,6 exabyte.

Momenteel zorgen mobiele telefoons, zoals de iPhone en BlackBerry, nog voor het meeste mobiele dataverkeer. In 2008 namen smartphones 66 procent van het dataverkeer voor hun rekening. Volgens het rapport zullen tegen 2014 notebooks met ingebouwde 3g/4g-modems de leiding overnemen. 4g wordt de nieuwe standaard en kan tot 15 keer sneller zijn dan 3g.

Ericsson en mobiele provider Telia zijn in Stockholm al begonnen met de bouw van het eerste stadsdekkende 4g-netwerk ter wereld. Eind 2010 - tijdens de uitreiking van de Nobelprijzen - moet de gehele binnenstad en enkele zakencentra nabij zijn voorzien en begint de uitrol in andere steden en delen van Zweden.

Het meeste dataverkeer is nu nog afkomstig uit Europa. Maar in 2014 zal Azi√ę deze koppositie overgenomen hebben, verwacht ABI Research.