Mobiel internationaal bellen nog steeds peperduur

De Europese Commissie (EC) bracht afgelopen maandag een rapport uit over de zogeheten 'roamingkosten'; kosten voor het grensoverschrijdend mobiel bellen.

De gemiddelde prijs voor een telefoongesprek van vier minuten in het buitenland blijkt nog steeds tussen de 4 en 6 euro te liggen. In sommige landen kan die prijs zelfs oplopen tot 12 euro. Gemiddeld betaal je voor 'roaming' viermaal zoveel als voor een binnenlands gesprek. De cijfers zijn het resultaat van een onderzoek dat de Europese Commissie heeft gedaan in de strijd tegen te hoge roamingkosten.

Vorig jaar waarschuwde de EC al, dat de roamingkosten zo'n 60% moesten zakken, anders zouden er gedwongen maatregelen volgen. Die doelstelling werd lang niet gehaald. Roaming is nogal lucratief voor mobiele operators (goed voor zo'n 10% van de inkomsten), die klagen dat ze niet meer kunnen investeren in nieuwe diensten als ze de geliefde melkkoe kwijtraken.

Tom Phillips, Chief Government & Regulatory Affairs Officer bij de GSM Association, meldt dat de roamingtarieven al enigszins zijn gezakt en nog wel verder zullen zakken, door aanhoudende concurrentie. De roamingwetgeving die de EC voorstelt zou echter tot gevolg kunnen hebben dat operators geen nieuwe tariefplannen kunnen introduceren.

De GSM Association publiceert een vergelijking van roamingkosten op de prijsvergelijkingssite http://www.roaming.gsmeurope.org/.