Mobiel internet: eindelijk bruikbaar en betaalbaar

Mobiel internet lijkt eindelijk van de grond te komen. De netwerken worden steeds sneller en er komen abonnementen beschikbaar die je geen verrassing op het eind van de maand opleveren. WINMAG Pro verkent de markt en spreekt gebruikers.

'Mobiel internet' is feitelijk de derde toepassing van de mobiele netwerken waarmee we al meer dan vijftien jaar bellen. SMS, de tweede toepassing, werd midden jaren negentig door enthousiaste gebruikers groot gemaakt - er was nauwelijks reclame nodig. Bij het 'mobiel netten' anno 2008 is het andersom: er wordt veel reclame voor gemaakt maar er zijn nog relatief weinig gebruikers - terwijl het toch al jaren beschikbaar is.

Je zou zeggen dat het niet aan de toepassingen kan liggen. Wie wil er nou niet zijn laptop 'mobiliseren' of snel door teletekstachtige pagina's browsen op zijn mobiel? Een reden voor de treuzeling zou wel eens de hoge kosten en niet altijd fantastische dekking kunnen zijn van met name de hogesnelheidsabonnementen.

Goed nieuws
Als dat tot nu toe inderdaad de barrires waren, dan hebben de telecombedrijven goed nieuws. Ze hebben honderden zendmasten bijgeplaatst,


In de trein

Je ziet ze steeds vaker: 'internettende' mannen in de trein.

zodat inmiddels verreweg de meeste bewoonde gebieden en snelwegen 'gedekt' zijn. Ook hebben ze de afgelopen maanden in een haasje-over-spel de tarieven drastisch omlaag geschroefd. Voor een paar tientjes per maand (zie onze bijgaande tabellen) beschik je nu over 'mobiel breedband'.

De term breedband is ook echt van toepassing, omdat de snelheid van het downloaden bij onder andere KPN en Vodafone is opgeschroefd tot 3,6 Mbit/s. Dat is vergelijkbaar met een vaste breedbandverbinding. KPN verhoogt daarbij als eerste operator ook de snelheid van het versturen van bestanden, naar 1,4 Mbit per seconde.

Niet meer exclusief
Snel mobiel internet op de laptop is geen exclusieve aangelegenheid meer. Enkele operators, waaronder KPN en Vodafone, zijn al met mobiele breedbandabonnementen gekomen voor consumenten. Zij propageren die als alternatief voor een vaste aansluiting via kabel of adsl.