Mobiel internet: haasje over tussen operators

Telecombedrijven proberen ons massaal aan mobiel internet te krijgen, op de telefoon en op de notebook. Tegelijk met de campagne Ontdek internet op je mobiel, voeren de operators nu ook de nodige prijsverlagingen en versnellingen door. KPN verwent zakelijke laptopgebruikers.

Vlak voor het weekeinde kwam KPN met een nieuwe 'Mobiel Internet Kaart' (model 820), waarmee draadloos werken met de laptop volgens KPN - net zo betrouwbaar en snel wordt als een vaste aansluiting.

Het downloaden van informatie en afbeeldingen (HSDPA, een versnelde variant van UMTS) wordt mede dankzij de vernieuwde laptopkaart bij KPN tweemaal zo snel als de huidige snelheid: van 1,8 Mbit naar 3,6 Mbit per seconde. Daarmee evenaren ze de snelheid van de grootste concurrent: Vodafone, dat eerder in 2007 deze snelheid al wist te bereiken.

KPN: flink sneller uploaden
Uniek van KPN (voorlopig) is dat ook de snelheid van het versturen van bestanden (uploaden) zelfs viermaal sneller wordt, tot wel 1,4 Mbit per seconde. Daarmee is KPN de eerste aanbieder in Nederland die deze hoge uploadsnelheid, ook wel High-Speed Uplink Packet Access (HSUPA) genoemd, voor mobiel internet aanbiedt.

Hoewel alle hiervoor genoemde snelheden maximale, theoretische snelheden zijn, is vooral de hoge uploadsnelheid een opvallend gegeven. De meeste vaste verbindingen (ADSL) hebben 'up' beslist niet zo'n bandbreedte, ook niet theoretisch. Consumenten-ADSL maar ook bedrijfs-ADSL gaat meestal niet verder dan maximaal 1 Mbit/s (ca. 100 KB/s).

KPN verwacht wordt dat medio mei de nieuwe snelheid overal operationeel is. In de grote en middelgrote steden kan nu al gebruikgemaakt worden van de nieuwe hogere snelheid (zie te vergroten kaartje).