Mobiel 'netten' in de trein: de praktijktest

Heb je als treinforens wat aan een mobiel internetkaartje in je laptop? Journalist Raymond Luijbregts zit dagelijks op het spoor. Hij nam de 'dongles' van KPN, Vodafone en T-Mobile elk een week mee tussen de rails.

Zeker wanneer je, zoals ik, dagelijks met de trein naar je werk reist, kun je behoorlijk productiever zijn met een laptop die altijd aan het internet 'hangt' dan met n die dat niet is. Ik heb nu ook in de trein toegang tot mijn e-mail, mede dankzij Hosted Exchange. Ook de dienst Google Documenten, waar we als redactie artikellijsten, planningen en gedeelde documenten plaatsen, staat altijd tot mijn beschikking. En op de heenweg overleg ik alvast via een instant messenger met de 'vroege' collega's op de werkvloer.

Te kostbaar
Gratis WiFi in de trein zit er voorlopig niet in. Het voorzien van elke trein met een Wi-Fi-toegangspunt bleek vooralsnog te kostbaar. Wil je internet in de trein, dan ben je aangewezen op een oplossing van de 'commercilen'. Zij bieden een 'dongle' (een modempje met daarin een sim-kaart) die je via USB in je laptop prikt, in combinatie met een mobiel internetabonnement.

De kosten? Vanaf zo'n 15 euro per maand ben je overal onbeperkt online. Hoe meer je betaalt, hoe hoger je verbindingssnelheid. Voor het dubbele ben je ook in het buitenland overal online. In combinatie met een goedkope 'netbook', die voor dit doeleinde uitstekend geschikt is (liefst een model met Windows in verband met de insteekkaart), hoeft mobiel internet in ieder geval geen rib uit je lijf (of liever: die van je werkgever) te kosten.

Stunten
Telecomoperators stunten met allerlei instapkortingen en extra goedkope abonnementen waarbij je aan uiteenlopende datalimieten bent gebonden. Dat maakt een prijsvergelijking lastig. Op Metjelaptoponline.nl kun je alle verschillende aanbiedingen en abonnementen vergelijken. Dat deden wij ook voor dit artikel. Wij zochten bij deze website op 10 oktober de prijzen op voor de goedkoopste abonnementen met minimaal 400 MB dataverkeer - een realistisch verbruik bij dagelijks surfen en mailen in de trein.