Mobiele telefoonmarkt groeit dankzij smartphone

De mobiele telefoonmarkt is in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 20 procent gegroeid ten opzicht van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit zou te danken zijn aan een toenemende vraag naar smartphones, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC.

In totaal verscheepten de fabrikanten 371,8 miljoen toestellen in het eerste kwartaal. Vorig jaar ging het nog om 310,5 miljoen stuks. Vooral de smartphones waren verantwoordelijk voor deze groei. Het onderzoeksbureau verwacht echter niet dat de 'gewone' mobiele telefoon snel zal verdwijnen. Wereldwijd is de vraag naar deze toestellen nog steeds groter dan naar hun 'slimme' familieleden.

In Europa waren vooral Android-telefoons en iPhones erg populair. De nieuwe modellen van HTC, Samsung en Sony Ericsson deden het erg goed in het hoogste segment van de mobiele markt. In Amerika en Canada zorgden naast de bovenstaande smartphones ook BlackBerry's voor de toenemende groei. 

Naast de groeicijfers toonde IDC de top vijf van bestverkopende fabrikanten. Nokia is nog steeds de grootste fabrikant ter wereld. Wel zag het bedrijf zijn verkopen ten opzichte van vorig jaar iets dalen. Apple staat op plaats vier en zag zijn marktaandeel wereldwijd bijna verdubbelen.  


Bron: IDC