Mogelijk honderdduizenden Apple-producten besmet met Wirelurker

Er is een nieuw virus in omloop dat zich met name richt op iOS-apparaten en Macs. Het virus, dat Wirelurker genoemd wordt, heeft mogelijk al honderdduizenden gebruikers getroffen. Tot nu toe zijn dit met name Chinese gebruikers.

Grootste virus

Het beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks, dat melding maakte van Wirelurker, zegt dat dit het grootste virus voor producten van Apple tot nu toe is. Het virus verspreidt zich via de Maiyadi App Store, een alternatief voor de App Store voor Mac-computers. De naam Wirelurker komt af van de manier waarop het naast Macs ook mobiele apparaten kan infecteren. Als een iOS-apparaat met een usb-kabel wordt verbonden met de computer kan het virus ook de iPad of iPhone infecteren. Dit is pas het tweede virus waarvan bekend is dat het op deze manier iOS-apparaten infecteert. 

Besmette apps

Er zijn 467 besmette apps gevonden in het afgelopen half jaar, die gezamelijk ruim 356.000 keer werden gedownload. Het doel van het virus is nog niet bekend, maar onderzoekers zeggen dat de malware continue geüpdate wordt en er een eventuele aanval wordt voorbereid. Wel is bekend dat het virus informatie van mobiele apparaten kan stelen en dat het regelmatig om updates vraagt. 

Palo Alto Networks raadt gebruikers af om software te installeren via alternatieve app stores, downloadsites of andere onbetrouwbare bronnen. Ook wordt het verbinden van een iOS-apparaat met onbekende of onbetrouwbare apparaten via usb afgeraden. Ook wordt er aangeraden om anti-virus software of andere beveiligingsproducten te installeren op de Mac en wordt het 'jailbreaken' van iOS-apparaten afgeraden.