Moneybird: digitaal factureren

Een elektronische factuur is sneller en goedkoper dan een papieren factuur. Kleine ondernemers hoeven hierbij niet zelf het wiel uit te vinden, maar kunnen op internet onder meer terecht bij de dienst MoneyBird. De dienst groeit als kool.

Met name startende en kleine ondernemers zullen het beeld wel herkennen van het maken van facturen in Word of Excel. Erg bewerkelijk, maar vaak wel één van de eerste oplossingen om zelf te factureren. Berend van Bruijnsvoort, Joost Diepenmaat en Edwin Vlieg zijn zo ook begonnen. “Totdat je op het idee komt dat dit allemaal veel eenvoudiger moet kunnen”, vertelt Edwin Vlieg.

Zo is de dienst MoneyBird ontstaan. Gebruikers met een account kunnen zelf digitale facturen maken en versturen en zien wat de stand van zaken is van alle facturen. Bijvoorbeeld welke er wel en niet zijn betaald.

Sinds enkele maanden kunnen facturen ook online via PayPal en iDeal betaald worden. “Voor iDeal hebben we een partner gezocht, in ons geval was dat Mollie. Want we willen geen payment service provider worden”, stelt Vlieg.

Eenvoud

Eenvoud is het toverwoord waar de drie jonge ondernemers aan vasthouden. “Veel zzp'ers doen hun boekhouding in Excel of in Word, maar dat werkt op den duur niet meer. MoneyBird moet in één oogopslag tonen wat de status is van de facturen, dat lukt je niet met Excel, Word of Outlook.” Het is nooit de bedoeling geweest om een complex boekhoudpakket te ontwikkelen, stelt Diepenmaat. “Want kleine ondernemers willen geen bedragen inboeken op de grootboekrekening, die willen gewoon een factuur versturen.”