Motorola brengt podcast naar telefoon

De Sony Ericsson 'walkmantelefoon' W55i is een hit. Het is een logische combinatie: bellen en mp3-muziek luisteren. Motorola voegt nu 'radio-on-demand' (podcasting) toe aan de pure mp3-afspeelfuntie van zijn smartphones.

Tijdens het 3GSM congres in Barcelona deze week gaf Motorola een demonstratie waarbij een podcast werd afgespeeld op een RAZR V3x.

Podcasting
Radio on demand, of 'podcasting', zijn veelgehypte termen voor een handige techniek: radiostations zenden hun programma's niet alleen uit; zij zetten ze tegenwoordig ook als mp3-bestanden op internet (zie bijv. de downloads op www.radiocast.nl). Download de bestanden en zet ze op je mp3-speler en je kunt de hond uitlaten met een gisteravond uitgezonden radioprogramma in je 'oortjes'.
Leuke bonus daarbij: je slaat de minder interessante fragmenten gewoon over. Ook handig is dat je volledig zonder storingen de uitzendingen kunt beluisteren. In een fitnessruime bijvoorbeeld komt dat goed van pas. Zeker met die stampende herriemuziek die daar gebruikelijk is
Volgens Motorola hoef je straks niet meer met een aparte mp3-speler op pad, hun telefoons met muziekfunctie worden binnenkort geleverd met podcasting-software (van Yahoo), die de gewenste podcasts gewoon direct op de telefoon zetten.

Uitzendingen downloaden
Motorola denkt dat het dit jaar ook mogelijk wordt de uitzendingen te downloaden via GPRS of UMTS. WINMAG vreest dat bij dit laatste de wachttijden dan behoorlijk kunnen oplopen. De in matige technische kwaliteit opgeslagen afleveringen van het Radio 1-programma Tros Radio Online (ieder 55 minuten) nemen 50 MB in per uitzending. Met zo'n 100 KB per seconde van UMTS, ben je dus ruim acht minuten aan het wachten. En dan heeft Fifi zijn plasje allang gedaan