Mozilla brengt Firefox Mobile uit

Mozilla heeft vandaag Firefox Mobile uitgebracht. Deze versie van Firefox werkt op Android-toestellen en op de Nokia N900. Dat meldt de browsermaker vandaag op zijn blog.

De belangrijkste reden om de browser op je telefoon te installeren is volgens Mozilla de snelheid. Firefox Mobile zou webpagina's zo'n drie keer sneller laden dan de standaardbrowser van Android, dankzij een rappe javascript-engine.

Maar ook op andere punten verschilt de browser van die van Google. Zou kun je met een veeg naar links een overzicht tonen van de openstaande tabbladen. Met een veeg naar rechts kun je een pagina toevoegen aan je bookmarks.

Net als de desktopversie heeft Firefox Mobile een synchronisatiefunctie. Hiermee kun je je voorkeuren gelijkstellen met de Firefox die je op je laptop of desktop gebruikt. Daarbij kan het desgewenst gebruikersnamen, wachtwoorden, bookmarks en je surfgeschiedenis synchroniseren.

Firefox Mobile ondersteunt geen Flash. Wel kunnen ontwikkelaars extenties maken voor de browser, gebaseerd op html5.

De versie voor Android kun je gratis downloaden via de Android Market. Heb je een Nokia N900, dan ga je naar de downloadpagina van Mozilla om daar de browser eveneens kosteloos te downloaden.