Mozilla en Samsung bouwen samen aan nieuwe browserengine Servo

Mozilla en Samsung, het is niet direct een combinatie waar je meteen aan denkt. Toch slaan deze twee de handen ineen voor de bouw van een nieuwe browserengine: Servo.

Firefox is momenteel gebaseerd op browserengine Gecko. Die draait aardig, maar bestaat al sinds 1997 en heeft zo zijn beperkingen. Zo kan Gecko niet optimaal overweg met meerdere processorkernen. Zonde, want vrijwel alle moderne smartphones en tablets hebben inmiddels minstens een dualcore-processor en ook quadcore is inmiddels gemeengoed. Gecko is nog altijd voornamelijk een single-core-feestje. Overigens is dat niet direct een schande, want ook voor bijvoorbeeld grote concurrent Webkit (Chrome, Safari) valt nog veel winst te behalen op dit terrein. Uiteindelijk moet Servo zorgen voor snellere en veilige browsers die beter zijn toegesneden op moderne hardware.

Rust

De sleutel van Servo lijkt in de gebruikte programmeertaal te liggen. Servo is geprogrammeerd in Mozilla's eigen taal Rust. Rust heeft de snelheid en flexibiliteit van C++, maar met minder risico's op bugs en veiligheidsissues. Met name een hele reeks aan geheugenmanagement-issues die C++ met zich mee kon brengen moet met Rust verleden tijd zijn. Ook biedt de taal van zichzelf al goede ondersteuning voor meerdere processorkernen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste browser met Servo verschijnt, de fabrikanten laten daarover nog niets los.

Blink

Uiteraard ligt de concurrentie niet stil. Zo liet Google recentelijk weten hun Webkit-engine af te splitsen naar Blink, een engine waar alleen Google zelf aan zal ontwikkelen. Op die manier hoopt het bedrijf vernieuwingen sneller te kunnen doorvoeren en veel legacy-code te kunnen schrappen.