Mozilla lanceert vroege versie van Firefox 3

Mozilla heeft de eerste testversie van zijn webbrowser Firefox editie 3 uitgebracht. De collega's van het Britse computerblad PCPro zien kleine maar fijne verbeteringen. Het is in ieder geval een bijgewerkte browser. De maar liefst 300 veiligheidsupdates op editie 2 zitten er allemaal in.

Wie veilig wil surfen, installeert Firefox als alternatief voor het regelmatig 'lekke' Internet Explorer. Niet dat Firefox helemaal veilig surfen garandeert, maar standaard is de browser gewoon veiliger ingesteld. Zo accepteert het absoluut geen ActiveX-code, het favoriete vehikel van menige malware-schrijver.

En nu is versie 3 van Firefox in aantocht. Het belooft nog meer veiligheid, meer gebruiksgemak, en betere prestaties. Dat zijn natuurlijk nogal holle frasen, dus de PCPro-testers hebben het zelf even bekeken.

Heel veel anders dan de vorige officile versie 2 oogt de testversie van Firefox 3 niet. Wat een vervelender eigenschap van de testversie is, is dat het zich beslist over versie 2 heen wil installeren en die versie dus verwijdert. Plaats de testversie dan ook echt op een test-pc, niet je werkmachine. Pc Pro constateert dat versie 3 vooral veel patches en verbeteringen combineert (wel zo'n 300!) die reeds als losse updates op versie 2 werden en worden verspreid.

Download manager
Tot de kleine maar fijne functionele verbeteringen behoort een verder uitgebreide download manager die je laat zoeken in afgeronde downloads van bestanden en ook downloads laat pauzeren en weer hervatten. Helaas crasht deze nog in de testversie. Microsoft heeft al jaren vergelijkbare 'pauzeerbare' downloadsoftware, die het aan MSDN-abonnees verstrekt (MSDN is overigens een dienst voor ontwikkelaars die via MSDN ook Microsoft-software mogen downloaden.) De Microsoft-downloadsoftware werkt niet geweldig, maar laat je pc niet crashen.

Volgens de testers bouwen webpagina's zich iets sneller op in editie 3, dankzij de nieuwe Gecko-webinterfacesoftware in de browser. Flickr, GMail en Bloglines profiteren het meest van de nieuwe techniek.

Tot de nieuwe veiligheidsvoorzieningen behoren een 'website information box' die meer informatie geven over de site die je bezoekt. Je ziet de site-eigenaar en straks ook of de SLL-sleutel (de beveiliging) nog wel up-to-date en echt valide is.

Sexy
Firefox heeft de sexy eigenschap dat je de browser makkelijk met allerlei plug-ins kunt uitbreiden. Helaas is in versie 3 het beheer een stuk strenger geworden. Niet goedgekeurde 'onveilige' plug-ins worden pardoes uitgeschakeld.

Het onthouden van ingevulde wachtwoorden was al mogelijk met Firefox 2, maar in versie 3 is het beheer van je 'inlogs' verbeterd. En het nieuwe zoomgereedschap laat je inzoomen op bepaalde delen van een webpagina. Neem de kleine lettertjes onder een offerte.

Bij het sluiten van de browser, tot slot, krijg je de vraag of je bij meerdere openstaande webpagina's (in losse tabbladen afgebeeld) de volgende keer opnieuw wilt openen, bij het weer starten van je browser.

Bta-download
Wanneer Firefox in de finale versie 3.0 beschikbaar komt, is nog niet duidelijk. Je kunt de eerste bta van de software wel al gratis downloaden: www.mozilla.com/en-US/firefox/all-beta.html