Mozilla onthult 'privacy-iconen' voor websites

Mozilla heeft de eerste versie van een serie 'privacy-iconen' onthult die bezoekers moeten informeren over hoe websites met hun gegevens omgaan. De symbolen en kleuren van de iconen moeten in n oogopslag het privacybeleid duidelijk maken.

De iconen zijn in het leven geroepen als verweer tegen de toenemende schending van privacy op internet. Ontwerper Aza Raskin toont de privacy-iconen op zijn website. Sites kunnen deze gebruiken om bezoekers te informeren of bijvoorbeeld hun gegevens wel of niet worden doorgesluisd naar andere bedrijven en hoe lang de gegevens worden bewaard.

Raskin geeft toe dat 'foute' websites niet de neiging zullen hebben om negatieve iconen op hun pagina's te plaatsen. Een mogelijkheid zou zijn dat bezoekers het ontbreken van een icoon gaan opvatten als een teken dat de site een negatief privacy-beleid heeft en dit niet kenbaar wil maken.

Daarnaast is er een mogelijkheid om de iconen te integreren met Firefox. Wanneer via deze browser een website wordt bezocht die geen iconen heeft geplaatst, zou Firefox bijvoorbeeld automatisch het meest negatieve icoon kunnen weergeven. Dit zou websites stimuleren om openheid te geven over het privacy-beleid en het zelf plaatsen van de symbolen.