Mozilla pakt trage add-ons aan [update]

Mozilla gaat extensies voor Firefox beoordelen op hun snelheid. Uit recent onderzoek van het bedrijf is namelijk gebleken dat deze uitbreidingen de opstarttijd van de browser flink kunnen verlengen.

Volgens Mozilla zorgt iedere extensie voor minstens 10 procent extra opstarttijd. Heb je tien add-ons geïnstalleerd, dan zou de opstarttijd dus al verdubbelen. Sommige add-ons zijn echter zo 'zwaar' dat bijvoorbeeld vijf al voor die verdubbeling zouden kunnen zorgen.

Mozilla heeft de top-100 populairste add-ons reeds gecontroleerd. In de toekomst wil het bedrijf automatisch alle add-ons aan een dergelijke snelheidskeuring onderwerpen. Deze keuring zou ontwikkelaars moeten stimuleren om 'snellere' add-ons te maken. Alle beschikbare extensies zouden per stuk niet meer dan 5 procent snelheidsbeperking mogen veroorzaken.   

De langzaamste add-ons (die 25 procent of meer toevoegen aan de opstarttijd) krijgen van Mozilla een waarschuwing. Deze waarschuwingen zullen te zien zijn in de Add-on Manager van de volgende versie van Firefox. Die nieuwe versie zal bovendien om goedkeuring vragen wanneer een gebruiker een toolbar wil installeren. Dergelijke toolbars hebben volgens Mozilla een grote impact op de opstarttijd en zijn voor onervaren gebruikers vaak moeilijk om weer te verwijderen.   

Update

Mozilla heeft inmiddels een lijst gepubliceerd met de meest trage add-ons. FastestFox is hierbij het vermelden waard. De add-on die Firefox sneller moet maken staat op plaats acht met een vertraging van 33 procent.