Multimediaal een topper: Nokia N82

De uitstekende 5 megapixel-camera brengt de Nokia N82 aan de top van het segment cameratelefoons. Een veel betere cameratelefoon koop je vandaag de dag niet. Maar kan het toestel ook op andere vlakken overtuigen?

Gelet op de specificaties kan dit bijna niet anders. Het is een alleskunner, die niet onder doet voor een topmodel als de N95. De introductie, half november, kwam als een verassing. Net als het feit dat het toestel ongeveer een maandje later al in de winkels lag. De kleur Light Titanium is echter gewaagd, en het design roept ook wat vraagtekens op.

Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit en belkwaliteit liggen zoals vertrouwd op een hoog niveau. Maar de cijfertoetsen van de N82 zijn wat klein. Vooral berichtjes schrijven gaat daardoor vrij lastig. De bedieningstoetsen direct onder het scherm hebben ook te weinig ruimte gekregen. Navigeren door menus en toepassingen met de centrale bedieningstoets gaat daardoor soms wat


OORDEEL

+ Uitstekende camera
+ Prima multimediafuncties
+ Snelle GPS-ontvanger
- Kleine bedieningstoetsen
- Matige ergonomie

"De N82 is in multimediaal opzicht een topper, maar zakelijk gezien niet de meest logische keuze gelet op de matige ergonomie.

krampachtig. De sneltoets voor het multimediamenu, net boven de correctietoets, zit ook snel in de weg. Daarmee hebben we de belangrijkste minpunten echter wel gehad.

Specificaties
Wat specificaties betreft, blijft er weinig te wensen over. Het toestel maakt moeiteloos verbinding via UMTS, HSDPA en WiFi. De 5 megapixel camera is, zoals genoemd, een sterk verkoopargument. De interne GPS-ontvanger blijkt snel in het bepalen van zijn positie. Je kunt verwisselbaar geheugen plaatsen van het type microSD, waarbij kaartjes tot 4 GB worden geaccepteerd. Dankzij 100 MB intern geheugen kun je de meeste toepassingen gewoon op het toestel zelf installeren. Het uithoudingsvermogen is echter wat aan de krappe kant. Bij gemiddeld gebruik kun je de smartphone ongeveer 3 dagen gebruiken.

Het Symbian-besturingssysteem laat zich vlot bedienen en is rijk aan


Testfoto's
De Nokia N82 biedt op dit moment van alle bekeken cameratelefoons de beste fotokwaliteit, aldus een vergelijking van onzezusteruitgave DigiFotoPro.Hier vind je de bespreking en een verzameling testfoto's.
toepassingen. Denk aan toepassingen voor sms en e-mail, het afspelen van muziek en video en een prima browser. Die browser kan de meeste internetpaginas uitstekend weergeven, al is het scherm wel wat klein.

Bewegingssensor
De handige bewegingssensor biedt in zon geval uitkomst. Als je het toestel een kwartslag draait, draait het scherm (meestal) geheel automatisch mee. De horizontale stand is niet alleen handig bij browsen, maar ook voor bijvoorbeeld het lezen van e-mail of spelen van spelletjes met N-Gage.