MWC 2016: meer dan alleen smartphones

Tijdens Mobile World Congress presenteren veel smartphonefabrikanten hun nieuwe flagship phones. Maar ook virtual reality en 5G staan in de schijnwerpers.

Nieuwe smartphones op MWC

​MWC is traditiegetrouw het toneel van grote smartphone-onthullingen en dat is dit jaar niet anders. We hebben de belangrijkste nieuwe high-end modellen voor je op een rijtje gezet:

Samsung ​Galaxy S7 en S7 Edge

De 5.1-inch Galaxy S7 en de 5.5-inch S7 Edge lijken qua design sterk op de vorige generatie Galaxy-smartphones, maar onder de motorkap heeft Samsung toch wel weer wat verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn de nieuwe Samsung-flagships waterdicht en voorzien van 4GB aan werkgeheugen in plaats van 3GB. Ook het display en de camera hebben een upgrade gekregen, al uit dat laatste zich niet in meer megapixels.

LG G5

LG lijkt met de 'modulaire' LG G5 de belangrijkste uitdager van Android-grootmacht Samsung te worden. De opvolger van de LG G4 heeft een nieuw ontwerp met een uitschuifbare accu en het toestel is uitgerust met drie camera's, waarvan eentje met groothoeklens. De overige specificaties ontlopen die van de S7 niet veel. LG toonde verder diverse accessoires (Friends) van de LG G5, zoals een accupack met cameraknoppen.

​Sony Xperia X Performance/X

Sony presenteerde drie nieuwe Xperia-smartphones: de Xperia X Performance, de Xperia X en het budgetmodel de Xperia XA. Het zijn mooie toestellen, maar zelfs het duurste model (de X Performance) steekt qua specs schril af bij bijvoorbeeld de S7 en G5. We hadden nog hoop dat Sony later alsnog met een nieuw vlaggenschip (Xperia Z6, anyone?) zou komen, maar nee: de Z-serie houdt volgens Pocketnow op te bestaan.

​HP Elite x3

De HP Elite x3 is een grote Windows 10-smartphone, maar eigenlijk is de term 'smartphone' hier niet op zijn plaats. Met de HP Desk Dock en Mobile Extender kun je de 5.96-inch Elite x3 namelijk veranderen in een desktop of notebook. De specs zijn daar ook naar. Zo heeft de Elite x3 een Snapdragon 820 en 4GB aan ram. Ook opvallend: de 64GB aan opslag kan met een microSD-kaart worden uitgebreid naar maximaal 2 terabyte.

Virtual reality

Virtual reality krijgt tijdens deze editie van MWC misschien wel meer aandacht dan al die nieuwe smartphones. Dat begon al toen Facebook-ceo Mark Zuckerberg tijdens de lancering van de Galaxy S7 een samenwerking met Samsung op het gebied van sociale interactie in virtual reality aankondigde terwijl alle aanwezigen de Gear VR op hadden. Dat Facebook en Samsung de krachten bundelen belooft veel voor de toekomst, want Facebook is natuurlijk de eigenaar van Oculus Rift-ontwikkelaar Oculus.

​Samsung zelf pronkte verder onder meer met de nieuwe 360 graden-camera Gear 360, waarmee bijvoorbeeld beelden voor virtual reality kunnen worden geschoten. Ook andere grote bedrijven als LG, HTC, Sony en Nokia kwamen met hun eigen virtual reality-headsets of -camera's. De nieuwe VR-bril HTC Vive was één van de grote publiekstrekkers.

5G

Met het oog op al die virtual reality-toepassingen, livestreaming en de aanhoudende groei van het Internet of Things is snel internet een must. Het is dan ook niet verwonderlijk dat MWC tot nu toe ook veel nieuws opleverde over de laatste ontwikkelingen op het vlak van 5G-internet. ​Zo maakte Intel bekend dat het met een hele trits aan partners, waaronder Huawei, LG, Nokia en Ericsson, de komende jaren zwaar inzet op het ontwikkelen en testen van 5G. ​

​Verder deelden diverse technologiebedrijven, zoals Cisco en Verizon, hun voortgang op dat vlak. Er gebeurt dus vrij veel, maar de 5G-planning lijkt niet te zijn veranderd. Het duurt waarschijnlijk nog tot 2020 voordat consumenten op grote schaal van 5G gebruik kunnen maken.

MWC 2016: meer dan alleen smartphones
Ook virtual reality en 5G staan in de schijnwerpers.