MWC: Preview Samsung Galaxy S6 en S6 Edge

Een van de belangrijkste introducties op het MWC 2015 is Samsung's nieuwe vlaggenschip de Galaxy S6. Wij gingen er al even mee aan de slag.

De nieuwe Samsung Galaxy S6 en de S6 Edge, twee nieuwe en vrijwel identieke toestellen met gelijke of op sommige punten betere specficaties dan zijn voorganger de S5. Zo hebben beide toestellen een 5,1 inch super AMOLED-scherm. Ook zijn beide toestellen bijvoorbeeld uitgerust met een frontcamera van 16 megapixel. 'Maar we staren ons teveel blind op die aantallen megapixels', zegt Marius Klijzing product manager Mobile bij Samsung Benelux. 'Wat belangrijker is, is de diafragma van 1,9. Dat wil zeggen dat er meer licht binnenkomt waardoor het toestel betere foto's in het donker maakt.' Samsung heeft op de stand op het MWC een indrukwekkende test met een trilmachine met daarop een Galaxy S6. Zelfs tijdens het trillen maakt het toestel mooie en scherpe foto's en videos.

Verschillen

Waarin zijn de toestellen dan verschillend? De S6 edge heeft aan de zijkant van het beeldscherm afgeronde kanten. Dit is vooral een design-aanpassing. Samsung heeft wel enkele functie bedacht die dit meerwaarde moet geven, maar het is de vraag of dat voldoende is. Er is een functie waarbij het afgeronde beeld als soort ticker met tekst in beeld komt. Als je toestel op zijn kop op tafel ligt en je wordt gebeld, kan je (dankzij de edge) aan de kleurverandering van het beeld zien wie er belt. Met een druk op de filter aan de achterkant, kun je trouwens direct een beller wegdrukken. Oppassen dus als je smartphone op zijn kop ligt en je wilt wel echt opnemen. Opvallend aan beide toestellen is dat er geen ruimte is gemaakt om een SD-kaart in te steken. 'Daarom hebben we de opslag van de toestellen ook opgeschroefd', zegt Klijzing. Standaard kun je kiezen uit 32GB, 64GB of 128GB. De toestellen zijn elk vanaf 10 april in vier kleuren verkrijgbaar.

Indrukwekkend, maar prijzig

Samsung heeft met de Galaxy S6 en S6 edge twee nieuwe high-end smartphones op de markt gezet. De toestellen hebben indrukwekkende specificaties, maar daar staat een stevig prijskaartje tegenover. De Galaxy S6 is vanaf 699 euro verkrijgbaar. Toegegevens, de S6 edge heeft een prachtige vormgeving, maar dat design kost je minimaal 150 euro meer. De goedkoopste S6 edge is vanaf 849 euro te koop. Daarmee lijkt Samsung een een aanval te openen op het Apple-publiek dat op zoek is naar een andere designtelefoon. Op dit moment is het scherm van de S6 edge nog niet veel meer dan een leuke design-gadget waarvoor diep in de buidel moet worden getast.