NAS-drives Synology krijgen spannende software

Harde schijven met een ethernet-aansluiting worden snel populair. Naast bestandenopslag bieden deze NAS-drives (Network Attached Storage) tal van handige functies voor de gebruikers in het lokale netwerk. NAS-producent Synology belooft een spannende software-uitbreiding.

De NAS-drives van merken als LaCie, Thecus, Qnap, en Synology, zijn niet alleen gastheer in je netwerk voor honderden gigabytes aan bestanden. Ze komen met een ingebouwde FTP-server, zodat computers ook via internet contact kunnen leggen met de NAS. Een downloadmanager is meestal ook present. Deze in de NAS draaiende software trekt grote bestanden van het internet, zonder dat de pc hoeft aan te staan. Via de USB-poorten achterop de NAS kan een fotoprinter worden gedeeld in het netwerk, of een extra USB-schijfje worden aangekoppeld.

De NAS-drives van Synology behoren tot de meest veelzijdige. Zo is het een van de weinige merken die ook een fotoalbum-website on board kan hosten.Je schrijft een set fotobestanden naar de netwerkmap \Photos en de Synology maakt er zelf een webalbum van dat op het publieke web kan wordenbekeken (hier een voorbeeld.Tip: google eens op Synology Photo Station en je zult honderden van zulke webalbums vinden).


De huidige on board software bij de Synology-NAS-drives is al behoorlijk indrukwekkend. Hier het onderdeel voor grote (te programmeren) downloads.


Synology Disk Station Manager 2.0
Synology stuurt de pers vandaag een annonce dat er hard wordt gewerkt aan een software-upgrade van de bestaande en toekomstige modellen van de Synology NAS-drives. Deze Synology Disk Station Manager 2.0-software bevat de nodige vernieuwde en extra software. Zo bevat het versie 3.0 van de applicatie Photo Station 3 (nu versie 2.0), met meer indexerings- en presentatiemogelijkheden voor multimediabestanden. Ook zou een PlayStation 3-gameconsole aan de NAS kunnen worden gekoppeld. Welke rol de NAS daarbij krijgt, is de redactie niet bekend.

Meer in het oog springt de nieuwe Synology-software voor beveiligingscameras. Indien je een camera met ethernet-aansluiting in je netwerk opneemt (vanaf ca 100 euro te koop), kan de Synology-NAS de digitale beeldenstroom opslaan en - zoals wij het begrijpen interpreteren. Bij een beweging in het waargenomen beeld, zal de NAS een foto of video van de insluiper e-mailen naar een vooraf ingesteld adres. Wij kennen nog geen andere NAS met camerabewaking als bijfunctie.

Ook zal de gehele webinterface van de Synology Disk Station Manager 2.0-software een opfrisser krijgen. Nu de NAS steeds meer en zelfstandige server wordt, met tal van functies en applicaties, is dat geen overbodige luxe.

CeBIT 2008
Een voorlopige versie van de softwareupgrade wordt 25 januari aan de pers gestuurd. Op de CeBIT (4 tot 9 maart 2008) wil Synology de nieuwe applicaties aan de wereld presenteren. Of ze dan al finaal zijn en gratis beschikbaar, is nog niet zeker.

Webadressen:
> Officile site Synology: www.synology.com
> Wiki-site voor gebruikers: www.synology.com/wiki/index.php/Home
> Leverancier in Nederland: www.mobileharddisk.nl