NAS in pizzadoos: StorCenter Pro ix4-200r

Heeft een organisatie meerdere servers en netwerkapparaten, dan worden zij meestal in een serverrack opgeborgen. De apparaten moeten dan wel een 'pizzadoosformaat' hebben. Iomega levert vanaf mei een professionele NAS-server in zo'n plat formaat: de StorCenter Pro ix4-200r.

Zoals iedere NAS (network attached storage) biedt het apparaat gedeelde opslagruimte in een netwerk. Anders dan bij huis-tuin-en-keuken-NAS-kastjes ligt de focus volgens Iomega echt op zakelijk gebruik in een veeleisende omgeving. Het zou bijvoorbeeld tientallen gelijktijdige schrijf- en leesacties aan moeten kunnen.

Stevige specificaties
Je ziet het beoogde gebruik terug in de stevige specificaties: 4 plaatsen (bays) voor SATA-II-schijfstations (zonder uitzetten te verwisselen), een 3,2 GHz Intel Celeron-processor, 1 GB geheugen en 1-Gigabit Ethernetverbinding. De 1U (1,75 inch)-formaat kast past in een standaard 19-inch rack.


VOOR EN TEGEN


Niet van toepassing (preview)

OORDEEL
"WINMAG Pro is erg benieuwd naar deze opslagbelofte van Iomega onder de vleugels van het grote beveiligingsbedrijf EMC".

Minstens zo belangrijk bij een NAS vinden wij de on board-sofware. De StorCenter Pro wordt gedreven door het LifeLine-besturingssysteem van het professionele EMC, sinds 2008 de eigenaar van Iomega. Helaas hebben we in de gestuurde documentatie nog geen applicatie ontdekt voor het geagendeerd schrijven van back-ups vanuit de NAS op een aangesloten usb-schijf of ander station. De kast heeft wel drie usb-poorten. NTFS-geformatteerde schijven kunnen via die interface worden gelezen n geschreven. Alleen dus niet volautomatisch.

Interessante extra's zijn de mogelijkheid tot aan 4 Axis-netwerkcamera's te besturen en de mogelijkheid extra snel bestanden te lezen en weg te schrijven vanuit VMware-virtualisatiesoftware. Voor techneuten interessant: de iSCSI-ondersteuning, oftewel extra snelle bestandsopslag vanuit databank-, e-mail- en back-upapplicaties.


De nieuwe NAS van Iomega hoeft niet per se in een serverrack.

RAID-5
Standaard wordt deze StorCenter geleverd met twee of vier disks in de veilige RAID5-stand, waarbij n gecrashte disk het systeem niet zal platleggen. RAID10 en JBOD (Just a Bunch Of Disks) zijn ook mogelijk als werkmodi.

De ix4-200r kan volledige meedraaien in een Windows-, Linux- en MAC-omgeving. Een Windows Server kan hem aansturen via de Active Directory. In een volgende editie hopen we op een nadere kennismaking met deze veelbelovende enterprise-NAS.


SPECS (opgave Iomega)

Prijs:
1549,-- (2 TB) en 1799,-- (4 TB)

Functionaliteit:
Rackmounted NAS

RAID-modi:
RAID-5, 10 en JBOD

Netwerkprotocollen:
CIFS/SMB/Rally, NFS en AFP/Bonjour. En uiteraard HTTP, FTP en SNMP.

Externe schijven op usb-poorten:
Fat32, NTFS, ext2/ext3 (alle lezen en schrijven)

Extra mogelijkheden:
Printserver, ups-ondersteuning, mediaserver (ook iTunes), Picture Transfer Protocol (PTP) via een USB2.-poort, Bluetooth-uploads vanaf een gsm, Pocket PC of Blackberry.